Fiecare familie care are copii de vârstă şcolară ştie că în luna septembrie cheltuielile sunt mult mai mari, pentru că cei mici trebuie pregătiţi pentru noul an şcolar. Întrebarea este cât de mari sunt aceste cheltuieli şi dacă bugetul familiei poate face faţă acestora, iar cel mai important lucru este să găsim soluţia ca să reducem la minimum aceste costuri.
Toamna şi-a reintrat în drepturi, iar copiii au început un nou an şcolar. Deşi emoţiile primei zile de şcoală au fost resimţite de mulţi dintre ei, cei care s-au trezit cu adevărat puşi în faţa unei provocări au fost părinţii, ale căror buzunare au devenit tot mai goale în ultimii ani.
Conform statisticilor Ministerului Educaţiei spaniol, anul şcolar 2009-2010 a fost încheiat de 762.746 de elevi de origine străină, 82.890 dintre aceştia fiind de naţionalitate română. Cei mai mulţi conaţionali sunt înscrişi la şcolile din Comunitatea Madrid (19.363), Comunitatea Valenciana (13.378), Andalucia (10.588), Catalunia (10.216), Castilla La Mancha (9.877) şi Aragon (6.675).
“Îmi organizez banii din timp”
Eduard Cîrstea are 11 ani şi este elev în Castellon de la Plana, în clasa a VI-a. Pentru a fi pregătit la începutul noului an şcolar, părinţii au investit 500 de euro în materiale şcolare şi haine. Dacă băiatul ar fi rămas să servească masa de prânz la şcoală şi ar fi trebuit să folosească autobuzul şcolar, suma ar fi crescut cu peste 150 de euro. “I-am luat rechizite în valoare de 80 de euro, echipament sportiv de 120 de euro, haine pentru școală de 150 de euro şi manuale de 150 de euro. Anul acesta am renunţat la masa de prânz de la şcoală, pentru că ne costă încă 80 de euro pe lună. Chiar şi aşa, cheltuielile sunt destul de mari”, spune Elena Coroboianu (33 de ani), mama băiatului.
Din rechizitele de anul trecut, Eduard a păstrat şi va folosi şi în acest an ghiozdanul, penarul, dicţionarele, atlasele, câteva mape şi flautul. “Mama mi-a cumpărat şi câte un caiet mare pentru fiecare manual, 16 caiete la 3 euro fiecare, acelea din care ne-au cerut profesorii, şi încă îmi mai trebuie câteva”, precizează elevul.
Pentru că familia s-a mărit de curând cu încă un membru, micul Alexandru, cei doi soţi Coroboianu, Elena şi Dan, au învăţat să cumpere calitate cu bani mai puţini. “Îmi organizez foarte bine banii din timp. Banii de concediu ştiu dinainte că se vor duce pe cărţi, caiete şi haine. Folosesc perioada de reduceri pentru a lua haine de calitate la preţuri mici. Oricum, luna septembrie rămâne o lună în care cheltuim foarte mult”, spune Elena.
Manualele – 400 de euro, bursa – 135 de euro
În Comunitatea Valenciana, elevii din clasele primare primesc un tichet în valoare de 120 de euro pentru manuale, această sumă acoperind doar parţial costul acestora. Elevii din clasele mai mari pot depune o cerere pentru acordarea unei burse pentru manuale. “Manualele mele costă în jur de 400 de euro, iar bursa în valoare de 135 de euro acoperă doar o parte din preţul acestora. Ce îmi mai trebuie o să-mi cumpere părinţii”, ne spune Georgiana Iordan (15 ani), eleva în clasa a IX-a (tercero de ESO).
“Este din ce în ce mai greu să facem faţă cheltuielilor mari, pentru că banii sunt tot mai puţini. Dacă scădem banii de chirie, de mâncare şi ce ne mai trebuie zi de zi, aproape că nu mai rămân şi pentru rechizite, haine şi manuale”, spune Iuliana Iordan (33 de ani), mama Georgianei.
Anul acesta, familia Iordan va putea destina plăţii manualelor banii necesari, datorită economiilor făcute prin refolosirea unora dintre materialele şcolare din anul precedent: ghiozdanul, penarul, pixuri, guma de șters, creioane, flautul. De asemenea, nu a mai fost necesar să se cumpere haine pentru fată, ci doar încălţăminte.
“Am cumparat doar ceea ce i-a plăcut fetei mele”
Pe Denisa Maria Stoica (11ani) şi pe colega ei de clasă, Olivia Andreea Nicolae (11 ani), ambele eleve la un colegiu din Castellon de la Plana, le-am întâlnit acasă la Denisa, în timp ce fetele îşi verificau rechizitele cumpărate la început de an, pentru a vedea dacă părinţii le-au achiziţionat fiecăreia dintre ele toate cele necesare. Atât una, cât şi cealaltă, vor reutiliza anul acesta o mare parte din rechizitele de anul trecut. „În clasa a VI-a avem nouă materii şi ne trebuie caiete, culori, dicţionare sau mape pentru aproape fiecare dintre ele. Profesorii ne-au recomandat ce tip de caiete să cumpărăm, iar noi am ales marca”, precizează Denisa.
Părinţii ei au cheltuit aproape 320 de euro pentru strictul necesar, urmând să mai ia pe parcurs ceea ce va mai trebui. „Am dat în jur de 30 de euro pe rechizite, pentru că am luat doar ceea ce are nevoie la început, 134 de euro pe manuale şi 150 de euro pe îmbrăcăminte. Denisa nu serveşte masa de prânz la şcoala pentru că nu-i plac multe dintre mâncărurile spaniole şi ar rămane mai mult nemâncată”, spune mama fetei, Stela Stoica (36 de ani).
Chiar dacă în casă intră două salarii, cheltuielile pentru începerea şcolii sunt destul de mari, aşa că Stela Stoica începe să cumpere hainele din timpul verii, lăsând cărţile şi rechizitele pentru toamnă. „Cumpăr treptat toată vara, pentru a nu se aglomera totul la un singur salariu. Am ales ceea ce i-a plăcut Denisei, indiferent de preţ, chiar dacă uneori nu era un produs calitativ, dar am ales să-i respect preferinţele. Sincer, nu consider că a fost un efort financiar foarte mare pentru începutul anului şcolar, deoarece am ştiut să-mi organizez totul din timp”, mărturiseşte mama.
Costurile de început de an şcolar sunt între 400 şi 1.200 de euro
Pentru a le asigura şi anul acesta rechizitele şi hainele necesare, părinţii au cheltuit, în medie, între 400 şi 600 de euro pentru elevii şcolarizaţi în institutiile de stat şi aproximativ 1.200 de euro pentru cei din învăţământul particular. Acestea sunt datele prezentate de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU), prin intermediul purtătorului de cuvânt Ileana Izverniceanu.
Un alt studiu, realizat de Federación de Usuarios Consumidores Independientes (FUCI) în 200 de colegii din Spania, stabileşte valori asemănătoare costurilor începutului de an şcolar: 512 euro pentru elevii de la şcolile publice, 774 pentru cei de la colegiile semiprivate (concertados) şi 1.174 pentru copiii înscrişi la instituţiile de învăţământ particulare. Pe comunităţi autonome, cel mai mult vor plăti părinţii din Comunitatea Madrid, cu o medie de 1.072 de euro, cei din Catalonia (1.057 de euro) şi cei din Comunitatea Valenciana (972 de euro).
Aceste sume includ costurile pentru manuale şcolare, rechizite, ghiozdan, uniformă sau haine, echipament sportiv, transport, masa de prânz şi reînscriere (ultima doar în cazul colegiilor particulare). Preţul manualelor ajunge la aproximativ 200 de euro şi doar în anumite comunităţi elevii din învăţământul primar le primesc gratuit. În celelalte comunităţi, singurul lucru pe care îl pot face familiile care au venituri mici este să solicite acordarea unei subvenţii care acoperă o parte din preţul cărţilor.
Soluţii pentru costuri micşorate
Deşi sumele necesare pentru începutul noului an scolar par enorme, mulţi dintre părinţi au găsit soluţii de a reduce costurile şi a putea, astfel, să-şi permită să achiziţioneze materialul şcolar necesar celor mici. Secretul? Nimic mai simplu: au renunţat la mărcile “de renume” şi au ales din hipermarketuri doar produsele proprii ale acestora, care se vând la preţuri mai mici.
De asemenea, refolosirea materialului şcolar aflat încă în stare bună scade costurile începutului de an şcolar. Ghiozdanul sau penarul sunt doar două dintre rechizitele care pot fi utilizate şi în noul an şcolar. Transmiterea unora dintre obiecte sau haine fraţilor mai mici, în familiile cu mai mulţi copii, este un obicei care duce la economisirea multor bani în acest sens.
Un sfat bun este acela de a nu lăsa cumpărăturile pe ultima sută de metri, pentru că atunci timpul nu mai permite compararea preţurilor şi alegerea celor mai bune. Urmărind magazinele care apelează la promoţii publicitare, părinţii pot achiziţiona din timp materialele şcolare şi haine la preţuri mult mai mici.
În cazul în care situaţia materială a familiei este foarte dificilă, se poate cumpăra doar strictul necesar pentru primele zile de şcoală, urmând a se completa trusoul micilor şcolari pe parcurs.