Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului: „Lanțurile valorice strategice în industria catalană: analiza dependențelor și specializarea tehnologică” d și Observatorul Industriei al Departamentului de Afaceri și Muncă al Generalitati S-au identificat șase grupuri de produse cu o dependență critică puternică extra-UE, cum ar fi cereale, furaje, semințe, pastă de hârtie, echipamente de telecomunicații și echipamente de transport Identificați punctele forte și punctele slabe ale lanțurilor valorice ale industriei catalane pentru să-și consolideze rezistența în fața șocurilor externe, precum ceea ce s-a întâmplat cu pandemia sau cu războiul din Ucraina, susținând strategia de autonomie industrială și tehnologică împărtășită cu Europa . Acesta este obiectivul principal urmărit de studiu
„Lanturile valorice strategice in industria catalana: analiza dependentelor si specializarea tehnologica”. Acest studiu, întocmit de directorul de analiză economică al Camera de Comerț Barcelona ,
Carme Poveda
, este 19-a din colecția de documente ale Observatorului Industriei
al Departamentului de Afaceri și Muncă al Generalitati.
În actul de prezentare a studiului , directorul general al Industriei, Natàlia Mas Guix, a subliniat că acest raport „a făcut lumină asupra punctelor forte și slabe ale propriilor lanțuri valorice” și a încurajat să abordeze în continuare această problemă a suveranității industriale și tehnologice, „deoarece este clar că este un drum lung de parcurs și acesta trebuie să fie unul dintre vectorii coloanei vertebrale a proiectelor pe care le promovăm cu toții, atât din sfera publică, cât și din cea privată”.
Mas a explicat că Pactul Național pentru Industrie a inclus deja o parte din recomandările acestui studiu și a evidențiat următoarele acțiuni:
·Plan de atragere de noi elemente ale lanțului valoric al companiilor industriale considerate strategice pentru competitivitatea sa viitoare.
Plan strategic de dezvoltare ent şi atragerea de investiţii pentru fabricarea semiconductorilor.Impuls a unui plan pentru a face față crizei aprovizionării și materiilor prime. Oficiul pentru Transformarea Industriei Mobilitatii si Mobilitatii Automotive .Identificarea dependențelor strategice în industria catalană
Studiul are două obiective. Prima este identificarea dependențelor în produse, inputuri și materii prime ale industriei catalane care pot afecta sectoare strategice (sănătate, auto, farmaceutice, energie…) și tranzițiile ecologice și digitale. Deschiderea către comerț și investițiile străine este un punct forte și o sursă de creștere și rezistență pentru UE, dar Covid-12 și războiul au arătat că întreruperile lanțurilor globale de aprovizionare pot duce la lipsa anumitor produse critice (asistență medicală, energie, semiconductori etc.).Urmând metodologia propusă de European Comisia, dependențele strategice extra-UE ale industriei catalane au fost identificate pe baza unei analize „de jos în sus” a cifrelor comerțului internațional cu mărfuri din Catalonia, inclusiv mai mult de 1.000 produse. Rezultatele obtinute sunt urmatoarele: Catalunia are o dependență strategică ridicată de 9 grupe de produse (reprezentând 4% din importurile catalane), dintre care 6 sunt de nivel strategic natura: cereale si preparate din cereale (din Ucraina si Brazilia); hrana animalelor (din Argentina, Brazilia si SUA); seminte si fructe oleaginoase (din Brazilia si SUA); pastă de hârtie (din Brazilia și SUA); aparate și echipamente de telecomunicații și echipamente de înregistrare și reproducere a sunetului (din China); și alte echipamente de transport: avioane, sateliți, bărci (Coreea de Sud și SUA). În aceste produse, Catalonia are o dependență ridicată de câteva țări din afara UE, ceea ce înseamnă o vulnerabilitate la un posibil șoc extern, așa cum s-a văzut cu conflictul de război din Ucraina, principalul furnizor de cereale din Catalonia. Catalonia are o dependență medie-înalta de grupuri de produse (concentrează 19% din importurile catalane), dintre care 9 pot fi considerate strategice: fibre textile (bumbac, iută, fibre sintetice, lână); petrol și derivate; gaze naturale și prelucrate; uleiuri și grăsimi de origine animală sau vegetală; substanțe chimice organice; substanțe chimice anorganice; metale neferoase (argint, nichel, aluminiu, plumb, cositor); mașini și echipamente industriale (echipamente de încălzire și răcire, robinete, chei, supape și cazane); instrumente și dispozitive medicale, chirurgicale, dentare sau veterinare. Analiza specializarea tehnologică a industriei catalane
Al doilea obiectiv major al studiului este identificarea dependențelor tehnologice actuale (și posibile viitoare) pe baza unei analize a specializării tehnologice a industriei catalane În contextul unei monitorizări exhaustive a tendințelor tehnologice, a fost posibil să se identifice că Catalonia are puncte tari și puncte slabe.
În cadrul studiului, au fost analizate diferite surse statistice primare pentru a avea informații cât mai complete posibil, de la generarea de cunoștințe prin brevete, accesul la finanțare publică a companiilor inovatoare, absorbția tehnologică în companii și activități antreprenoriale.
Rezultatele arată că Catalonia are un lider tehnologic solid, conform datelor brevetelor, în domeniul sănătății, biotehnologiei, sectorului farmaceutic și chimiei organice și chimice a alimentelor Catalonia menține, de asemenea, o poziție solidă în sectorul producției avansate, cu companii remarcabile în domeniul mașinilor, componentelor mecanice și mai incipiente în construcții civile, transport și infrastructură.
Un semn al acestei poziționări este că firmele situate în Catalonia care brevetează cel mai mult aparțin în principal sectorul chimic-farmaceutic (Esteve , Almirall, Grífols) și în sectorul transporturilor și componentelor mecanice (Ficosa, Seat, Alstom).. Pe de altă parte, Catalonia nu are o poziție puternică în termeni de brevete în domeniul electric, electronic, telecomunicații, IT, management TIC sau semiconductori, nici în tehnologie de mediu sau materiale avansate, domenii pe care UE va miza în următorii ani. Dar în antreprenoriatul tehnologic se poate observa un dinamism semnificativ la start-up-uri, în special în domenii precum sănătatea, serviciile de afaceri și software-ul, TIC (telecomunicații, hardware, telefoane mobile,…) și agrement (călătorii, sport, rețele sociale, etc.). jocuri, wellness).
În comparație cu restul statului, Catalonia se remarcă prin faptul că are companii inovatoare de top în sectoarele biotehnologiei, farmaceutice, sănătății, producției avansate și construcțiilor și terenurilor.
În următorul deceniu, Catalonia va avea o structură tehnologică care are puncte forte în sectoare de intensitate înaltă și medie-înalta, dar presiunea concurențială va fi din ce în ce mai importantă. Din acest motiv, Catalonia își propune să se poziționeze favorabil în domeniul autonomiei tehnologice europene, mai ales în acele domenii în care poate fi puternică sau chiar lider. Un exemplu este crearea unui nou microcip european, proiect susținut cu un PERTE care are în vedere mobilizarea unei investiții publice de 12.206 milioane de euro până la și, la rândul său, să activeze investiții private semnificative. Europa dorește să câștige suveranitate în acest domeniu de care industria auto este foarte dependentă, iar Catalonia, cu ajutorul Centrului de Supercomputing din Barcelona și al altor centre de cercetare și universități, poate aspira să fie nucleul designului și prototipului cipului european. și toate derivatele sale. Alte exemple de proiecte prezentate de Generalitat pentru a obține finanțare Next Generation ar fi hidrogenul verde, proteinele alternative, infrastructura inteligentă în cloud și telecomunicațiile cuantice.
2027 Sursa: Catalonia are companii inovatoare lideri în sectoarele biotehnologiei, farmaceutice, sănătății, producție avansată și construcții și terenuri