#Catalunia – Ministrul Acțiunii Climatice, Teresa Jordà, împreună cu secretarul pentru Alimentație, Carmel Mòdol, și directorul general al Prodeca, Ramon Sentmartí, au prezentat în această dimineață datele privind exporturile agroalimentare catalane pentru anul 2022.Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a prezentat în această dimineață datele privind exporturile agroalimentare catalane pentru anul 2022, pe baza datelor făcute publice de AEAT (Agenția de Administrare Fiscală de Stat). Catalonia a depășit pentru prima dată 14.000 de milioane de euro la exporturi (14.848,94 milioane de euro), în creștere cu 15,30% în valoare față de datele din 2021. Scăderea volumului (-4,23%) răspunde impactului producției scăzute în sectorul fructelor și legumelor (datorită factorilor climatici) și cerealelor și morăritului (afectate direct de conflictul din Ucraina și utilizate în acest 2022 pentru autoconsum). De altfel, dacă aceste două sectoare sunt lăsate afară, exporturile sectorului agroalimentar rămân în volum (+0,17%). Chiar și așa, este o cifră mai mică decât media națională (-6,01%) și în concordanță cu UE.
„Mâncarea catalană este la cerere în afara granițelor noastre și tot mai multe companii catalane sunt în măsură să ofere produse de foarte înaltă calitate, care concurează în egală măsură cu o ofertă globală foarte exigentă.”, a spus ministrul pentru Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, Teresa Jordà, în prezentarea datelor. „Aceste date arată că Catalonia este o putere exportatoare de alimente și băuturi în lume, înaintea unor țări precum Portugalia, Grecia, Peru, Columbia, Suedia sau Japonia.”.
Sectorul agroalimentar conduce toate exporturile catalane și rămâne motorul economiei catalane (cu o pondere de 43.088 milioane EUR, sectorul reprezintă 19,2% din PIB-ul catalan). Dovadă în acest sens este că unul din șapte euro exportați de Catalonia provine din exporturi agroalimentare (15,64%). În prezent, vânzările externe de produse agroalimentare ale Cataloniei sunt echivalente cu 6,47% din PIB-ul catalan.
Catalonia menține excedentul comercial agroalimentar pe care l-a realizat pentru prima dată în 2019, situându-se în 2022 la o rată de acoperire de 104,86%, mulțumită, parțial, îmbunătățirii eficienței și îmbunătățirii competitivității companiilor din sector.
Catalonia conduce din nou comerțul exterior agroalimentar al Spaniei și exportă alimente peste media pentru stat în ansamblu (+13,20%) și UE în ansamblu (+11,82%). Vânzările de produse agroalimentare catalane în străinătate în cursul anului 2022 reprezintă aproape un sfert din totalul exporturilor agroalimentare ale statului 22,18%.
Sectoarele consolidează traiectoria de la volum la valoare
Pe baza Indexului Promotora d’Exportaciones Agroalimentarias (Prodeca) care regrupează diverse subarticole ale codului TARIC în 7 subsectoare pentru a simplifica analiza exporturilor agroalimentare, toate sectoarele sunt în creștere în valoare, cu excepția sectorul fructelor și legumelor (-4,35%), ca urmare a scăderii producției din cauza înghețurilor de anul trecut. Cele mai exportatoare sectoare continuă să fie carnea și mancare buna care reprezintă 35,25% și respectiv 28,70%.
Carnea crește în valoare cu 13,88% și devine mai puțin dependentă de piața chineză și diversificându-se pe alte piețe. China rămâne principala destinație pentru carnea de porc catalană, chiar dacă această piață a redus importurile mondiale cu 53% și importurile catalane cu 35%. Carnea de porc (61,78% din sectorul cărnii) menține practic volumul exportat (-0,39%) și își crește valoarea (+11,54%). Cârnații și produsele prelucrate înregistrează o creștere foarte bună, atât ca volum (+14,15%), cât și ca valoare (+22,98%).
The mancare buna continuă să fie al doilea sector exportator cu un volum de afaceri de 4.275,64 milioane EUR, cu 18,42% mai mult decât în 2021 și în creștere cu 3,65%.
Uleiurile vegetale ocupă poziţia a treia, detronate de fructele şi legumele care devin al patrulea sector de export. Pe acest segment se remarcă uleiul de măsline, reprezentând 35,61% din valoarea afacerii acestui sector și în creștere cu 38,66% în valoare și 12,42% în volum, influențat pozitiv de vânzările din Statele Unite, unde Catalonia a reușit să-și recapete pozițiile de lider în piaţa petrolului după depăşirea efectelor tarifelor.
Cerealele și măcelăria scad în volumul exportat (-10,63%) din cauza efectului lipsei cerealelor la rădăcina conflictului din Ucraina (puțile cereale care se exportă în mod normal au fost folosite, în general, pentru autoconsum). La fel, acestea cresc valoarea cu 20,98% din cauza creșterii vânzărilor de semințe, care reprezintă peste 77% din grosul exporturilor sectorului cerealelor și morăritului, atât ca valoare (77,06%), cât și ca volum (77,10%). ).
Sectorul vinului și cava în ansamblu crește cu 1,97% în valoare, în ciuda scăderii cu 2,77% în volum (scăderea medie a volumului în UE a fost de 8,67%. Franța și-a redus volumul de export cu 9,97% și Italia cu 7,41% ).
Cava, în schimb, se consolidează ca forță motrice a sectorului cu 50,34% din valoare și 55,09% din volumul exportat și crește cu 5,11% în valoare și 6,75% în volum. Vinul, în schimb, a scăzut cu -3,23% în valoare și -17,38% în volum din cauza scăderii pe cele două piețe principale de destinație, Regatul Unit și SUA, care reprezintă mai mult de 28%.
Sectorul peștelui și crustaceelor consolidează tendința ascendentă și crește pentru al doilea an consecutiv (13,52% în valoare și 15,39% în volum).
Catalonia exportă alimente și băuturi în aproape 200 de țări
Numărul de țări către care este exportat rămâne stabil (198). Franța continuă să fie prima țară primitoare, în timp ce Italia devine a doua destinație, depășind China, care se află pe locul trei, urmată de Germania, Portugalia și Regatul Unit.
UE continuă să fie beneficiarul a aproape jumătate din exporturile agroalimentare catalane (55,85%), cu o creștere de 20,06%. Restul exporturilor (44,15%) se îndreaptă către piețe terțe. Se înregistrează creșteri semnificative în regiunile America Latină (39,03%), America de Nord (28,47%), Orientul Mijlociu (23,66%) și Oceania (60,01%) precum și scăderi ușoare în Africa (-1,34%) și Asia ( -0,37%).
În ceea ce privește numărul de firme exportatoare din sectorul agroalimentar, Catalonia are cu 4,9% mai multe firme exportatoare obișnuite (cele care acumulează cel puțin 4 ani consecutivi de vânzări în străinătate) ajungând la 2.905 (+130 de companii).
Sectorul agroalimentar este dedicat internaționalizării
Sectorul agroalimentar a demonstrat o mare putere de export în ultimii ani și este singurul sector economic care a menținut o creștere susținută a vânzărilor internaționale depășind diferitele adversități care au afectat comerțul internațional. Industria agroalimentară catalană rămâne al treilea cel mai mare sector economic exportator din Catalonia, sub semi-produse și bunuri de capital, cu care a redus decalajul.
Demonstrându-și competitivitatea pe piețele externe datorită valorii adăugate, în ultimii 10 ani exporturile agroalimentare catalane au crescut cu 89,88% în valoare și 28,40% în volum.
„Internaționalizarea agroalimentară și exportul lucrează ca tractor pentru piața primară, deoarece industria de prelucrare caută produse cu valoare adăugată pentru cele mai solicitante piețe”, a evidențiat secretarul pentru Alimentație al Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, Carmel Mòdol. „Departamentul, prin Prodeca, se angajează în marketingul agroalimentar ca instrument de dezvoltare economică și socială a teritoriului și a oamenilor acestuia. În acest sens, prețuim foarte pozitiv angajamentul de a îmbunătăți rețeaua de antene și delegații pe piețele strategice pentru a continua să genereze oportunități în sector”.
Prodeca, în slujba firmelor catalane
În cadrul prezentării s-a făcut și o evaluare a acțiunilor anului 2022 în domeniul marketingului internațional de către Prodeca. Entitatea a încheiat anul desfășurând peste 60 de acțiuni comerciale internaționale, inclusiv participarea la târguri internaționale, întâlniri de afaceri, promoții la punctele de vânzare, cataloage comerciale, acțiuni de promovare „Catalan Food” și Business Forum, care a avut înregistrările a 1.700 de companii și un rata de fidelitate de aproape 50% (jumatate din firmele deservite de Prodeca au repetat in una sau mai multe actiuni).
„Din Departament, prin Prodeca, am deservit una din patru companii din sector, diversificând servicii și tipuri de acțiuni, acordând o mare importanță întâlnirilor de afaceri: anul trecut am organizat peste 750 de întâlniri B2B între producători catalani și cumpărători internaționali din mai mult. peste 15 piețe. Am consolidat prezența agenților comerciali pe piețele strategice, întotdeauna cu scopul de a însoți companiile agroalimentare catalane în procesul lor de promovare internațională.”, a declarat directorul general al Prodeca, Ramon Sentmartí.
În conformitate cu scopul de a îndruma companiile agroalimentare în expansiunea lor internațională, Prodeca și-a consolidat sprijinul pentru companiile direct de pe piețele țintă, cu profesioniști cu experiență în sector, atât în zona catalană, cât și în țara de destinație. În 2022, entitatea avea unul reţea prin Delegaţiile Guvernului şi antene pe pieţele strategice pentru a consolida consilierea și sprijinul pentru companiile care doresc să implementeze sau să-și consolideze prezența în aceste țări, în special în Mexic, Germania, Statele Unite ale Americii, America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Eurasia, China, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan și Singapore .
Pentru acest 2023, Prodeca și-a stabilit calendarul de performanță 13 piețe țintă, țări strategice care reprezintă în prezent mai mult de jumătate din consumul global de alimente și un potențial de creștere de peste 13% pentru următorii trei ani. Aceste piețe sunt Germania, Arabia Saudită, Brazilia, Columbia, Coreea de Sud, Statele Unite, Ghana, Japonia, Mexic, Nigeria, Regatul Unit, China și țările din bazinul mediteranean. Prodeca și-a propus o consolidare a proiectelor sale pe aceste piețe și acțiuni comerciale specifice, cum ar fi organizarea Forumului Catalan de Afaceri Alimentare care va avea loc la Barcelona în perioada 12-14 iunie.
O alta dintre noutati este lansarea lui Barometrul exporturilor agroalimentare, un instrument de monitorizare trimestrială a celor mai relevante cifre de afaceri pentru activitatea de export din sectorul agroalimentar din Catalonia. Publicarea primului val al Barometrului este programată pentru începutul lunii aprilie și va colecta principalele date de activitate, produse și destinații ale companiilor agroalimentare catalane în primul trimestru al anului 2023. Barometrul va avea date calitative de la un panel de 100 reprezentanți. companiilor și va completa rezultatele cantitative ale datelor de export ale sectorului în ansamblu.