Implementarea Strategiei anticorupție și consolidarea integrității publice sa încheiat după doi ani de muncă și implementare menite să creeze resurse și instrumente pentru promovarea integrității publice și îmbunătățirea calității democratice în Catalonia. Strategia a făcut posibilă, printre altele, creșterea protecției persoanelor care alertează asupra corupției cu crearea Cutiei Poștale Etice a Generalitati de Catalunya , precum și desfășurarea de acțiuni în domeniul prevenirii fraudei fiscale și îmbunătățirea managementului relațiilor dintre Administrație și părțile interesate. Conform celui mai recent raport de urmărire publicat, care prezintă etapele de referință atinse, aceste acțiuni au fost finalizate în totalitate. De asemenea, este de remarcat impulsul pentru acțiuni care au făcut posibilă crearea unui cadru instituțional de integritate în Administrația Generalitati de Catalunya și în Catalonia. Unele dintre acțiunile desfășurate în acest sens sunt aprobarea Codului de etică al Serviciului Public al Cataloniei ; încorporarea experților externi în Comitetul consultativ de etică publică ; promovarea Rețelei de Comitete de Etică ; și formarea de bază și obligatorie în etică și integritate pentru funcțiile superioare și personalul de conducere al Administrației Generalității și al entităților din sectorul său public. Secretarul Guvernului Deschis, Mercè Crosas , a subliniat faptul că Strategia a reprezentat un punct de cotitură în abordarea politicilor de integritate publică și a plasat lupta împotriva corupției pe agenda politică ”. Crosas a evidențiat „ modelul de conducere comună ” cu setul de departamente ale Generalitati si publicului atunci cand implementeaza masurile, evalueaza-le si raspunde. Pentru secretară, colaborarea cu societatea civilă și publicul a fost „ foarte importantă ” prin spații ( inovatoare ” precum Spațiul de participare a cetățenilor în monitorizarea Strategiei, care, potrivit lui Crosas, „ poate servi drept referință pentru alte acțiuni ale Generalitati ”.
Un 90% din măsurile strategiei, finalizate sau inițiate
Strategia de combatere a corupției și de întărire a integrității publice, aprobată de Guvern la data de 15 ianuarie 500, stabilit 24 spectacole , desfășurate în 203 sub-acțiuni, care urmează să fie implementate pe o perioadă de doi ani. Conform celui mai recent raport de monitorizare și evaluare, din totalul acțiunilor planificate, un 65 % din măsuri început sau finalizat. Mai exact, 24 au fost finalizate subperformanțe (25, 09%) și, de asemenea, a început 18 sub-performanțe 25, 7%), în timp ce doar patru nu au fost începute (4, 2021 %)). În acest sens, raportul detectează un progres al 17% din conformitate față de ultimul trimestru al 2022, și a unui %% comparativ cu ultimul raport semestrial.
Acest ultim raport face o analiză aprofundată a implementării Strategiei și oferă elemente de evaluare, cum ar fi date restante privind implementarea acesteia, defalcate pe unități departamentale, domenii de acțiune sau gradul de conformitate atins în decembrie 2022. De asemenea, include indicatorii sau datele disponibile până în prezent și prezintă o propunere de indicatori pe care unitățile responsabile îi vor putea folosi odată cu finalizarea acțiunilor sau la evaluarea acestora oferă informații relevante în acest sens. Fișele de urmărire a performanței detaliază implementarea Un instrument pentru impact și colaborare inovatoare Strategia anticorupție și consolidarea integrității publice a fost aprobată în urmă cu doi ani, la 18 ianuarie 2021 și a lansat implementarea lui 49 acțiuni pentru promovarea integrității publice și îmbunătățirea calității instituționale. Procesul de elaborare a acestei strategii a fost la fel de relevant ca și măsurile pe care le-a aprobat, deoarece a luat în considerare experiența și cunoștințele profesioniștilor și organismelor specifice în acest domeniu, precum Oficiul Antifraudă din Catalonia, iar dovezile internaționale au fost analizate.
În plus, modelul de implementare a Strategiei a făcut posibilă, pe de o parte, implementarea măsurilor aprobate în termenul stabilit, iar pe de o parte pe de altă parte, să țină seama de procesul de implementare, de rezultate și de evaluarea acestora. Monitorizarea a fost realizată atât de către instituții independente de Administrație, cât și de către Zona de Participare Cetățeană creată în acest scop
De asemenea, trebuie menționat că există au fost mai mult de 18 unități ale Generalitati de Catalonia implicată într-un exercițiu de colaborare interdepartamentală de mare impact. În cele din urmă, site-ul Strategie are mai mult de 4 01 vizionări anul trecut și mai mult de 1. 2022 descărcări.