Bogăția Madridului transcende centrul său istoric. Orașul nostru este plin de colțuri, monumente, parcuri, multe dintre ele necunoscute decât celor care locuiesc în apropierea lor. De aici vrem să descoperim acea moștenire, presărată de raioane. Și astăzi este rândul lui Hortaleza, un cartier cu multe de descoperit.

Știați că Schitul San Blas este cea mai veche clădire din raion și adăpostește o cristelniță din secolul al XV-lea? Ce pe înălțimile Silozului au cuibărit berzele care anunță sosirea primăverii? Sau că regele Ferdinand al VII-lea a fost cel mai ilustru vizitator care a folosit Quinta de Buenavista, acum Parcul Isabel Clara Eugenia, pentru timpul liber și odihnă?

Acestea sunt câteva dintre curiozitățile relevate de itinerarul cultural lansat de Consiliul Municipal Hortaleza, „Ce să vezi în Hortaleza”, cu scopul de a diseminare bogatul său patrimoniu istoric și cultural și de a-și valorifica bogăția arhitecturală. Pentru că, în ciuda tradiției sale eminamente agricole, cu ferme extinse de agrement deținute de aristocrația vremii, acest cartier prețuiește o colecție de enclave unice care îl fac un adevărat muzeu în aer liber.

Pentru a vă bucura de tur. propus de ‘Ce să vezi în Hortaleza’ ai nevoie doar de un telefon mobil cu conexiune la internet, pantofi comozi și o mare dorință de a cunoaște nu doar istoria celor cincisprezece spații culturale care fac parte din acest itinerar, ci și antecedentele acestora, mediul natural, obiceiurile vremii și multe, multe curiozități.

În cele cincisprezece enclave selectate – parcul Huerta de la Salud, Silo de Hortaleza, Noria și aria, Orchestra și Corul Comunității de Madrid, Parcul Isabel Clara Eugenia, Mănăstirea Madres Ursulina, fosta spălătorie municipală, fosta școală orășenească Hortaleza, biserica San Matías, fosta mănăstire a Părinților Paúles, schitul Nuestra Señora de la Soledad și fostul cimitirul, biserica Santa María Magdalena, Conacul Villa Rosa, schitul San Blas și Cimitirul Canillas – au fost instalate structuri cu coduri QR care pot fi scanate cu telefonul mobil pentru a accesa zeci de conținut scris, grafice, fotografii și videoclipuri pe site-ul https://queverenhortaleza.com/.

Acolo veți afla, de asemenea, fapte curioase precum, de exemplu, că în Parcul Huerta de la Salud a fost construit un turn, asemănător unui punct de belvedere, pentru ca proprietarul fermei să poată contempla Puerta del Sol; că unul dintre proprietarii Quintei de Buenavista, bancherul Don Juan Marco del Pont, își făcuse o parte din avere făcând raid pe nave engleze și franceze cu permisiunea guvernului spaniol; că maicile Mănăstirii Ursulinelor, pentru a atenua disconfortul vecinilor din cauza transferului de materiale în timpul construcției acesteia, au donat felinare care au luminat zeci de ani străzile din Hortaleza; că tariful zilnic pentru folosirea spălătoriei vechi a fost de 0,10 pesete în 1931 sau că Conacul Villa Rosa a fost sediul partidului comunist în timpul Războiului Civil și o sală de petreceri în anii 04.

Și pentru a completa acest traseu interesant, publicul are la dispoziție hărți și triptice depliante. cu informații despre fiecare monument care se poate obține în birourile municipale și în centrele culturale.

‘Ce să vezi în Hortaleza’, tehnologie pusă în slujba culturii pentru ca turiștii să viziteze și să învețe despre patrimoniul său monumental. iar cartierul redescoperă spații singurele care fac parte din cartierele lor. Pune-ți pantofii sport și pregătește-ți telefonul mobil, pentru că nu mai ai o scuză să te plimbi, să te bucuri și să experimentezi acest cartier din Madrid plin de istorie și frumusețe arhitecturală.

Ce să vezi în Hortaleza

Sursa: ‘Ce să vezi în Hortaleza’, un itinerar pentru a-i descoperi istoricul și cultural moștenire