#Madrid –

Studiu multicentric inițiat în contextul pandemiei de COVID-19

Cercetătorii de la Spitalul Public 12 de Octubre din Comunitatea Madrid conduc un studiu multicentric, inițiat în contextul pandemiei de COVID-19, pentru a căuta terapii eficiente împotriva multiplelor variante ale SARS-CoV-2 și care a culminat. în crearea unei noi imunoterapii hibride care combină anticorpi și vaccinuri pentru a combate viitoarele pandemii cauzate de alți virusuri. Această inovație notabilă este deosebit de interesantă la pacienții cu risc cu patologii anterioare, care au fost printre cei mai afectați de coronavirus, al căror răspuns imunitar ar fi activat mai eficient și ar fi protejat încă de la început.

Proiectul a început în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, datorită finanțării din partea Fundației BBVA. Scopul a fost căutarea de noi terapii eficiente în fața apariției multiplelor variante de SARS-CoV-2 și a dispersării virale și dispariției ulterioare a imunității. Ca urmare, un nou tip de imunoterapie, numit de cercetători ca imunoterapie hibridăcare încearcă să stabilească o punte între protecția pasivă bazată pe administrarea de anticorpi și imunizarea activă generată de vaccinuri.

Cercetătorul de la Spitalul 12 de Octubre și coordonatorul acestui proiect, dr. Luis Álvarez-Vallina explică că imunoterapie hibridă se bazează pe utilizarea de anticorpi bispecifici pe care le-au proiectat şi brevetat în laborator: „Aceştia anticorpi bispecifici Într-o primă fază, ei neutralizează virusul și apoi îl pun în contact cu un tip special de celulă a sistemului imunitar, specializată în procesarea și prezentarea antigenelor, numite celule dendritice, care este esențială pentru inducerea unor răspunsuri imune eficiente.

Potrivit lui Álvarez-Vallina, aceasta este o descoperire foarte interesantă pentru viitor, pentru a proteja pacienții cu risc ridicat cu patologii anterioare care au fost cei mai afectați de pandemia COVID-19. Va fi util în special la cei cu boli cronice severe în care funcționalitatea sistemului imunitar poate fi compromisă, la nivel local sau sistemic, cum ar fi cei afectați de probleme cronice pulmonare sau cardiovasculare, primitorii de transplant sau pacienții imunosuprimați, printre altele. În opinia sa, această nouă imunoterapie „ar oferi protecție de la minutul zero și, în același timp, ar promova un răspuns imunitar mai intens și mai eficient din partea sistemului tău adaptativ”.

Álvarez-Vallina explică că conceptul de imunoterapie hibridă Poate fi aplicabil oricărui tip de infecție virală. „Natură modulare „Anticorpul bispecific pe care l-am creat ne permite să generăm reactivi personalizați și să îi putem folosi la pacienții cu risc cu infecții virale potențial severe”.

Invenția acestei noi terapii a fost brevetată prin intermediul oficiului european de brevete cu scopul de a interesa companiile din sector și de a putea ajunge la pacienți într-o perioadă scurtă de timp.

Proiectul condus de Spitalul Universitar 12 de Octubre și Institutul de Cercetare în Sănătate 12 de Octubre (i+12), cu participarea cercetătorilor de la Centrul Național de Cercetare a Cancerului (CNIO), Centrul Național de Biotehnologie (CNB-CSIC), din Centrul Național de Cercetare Cardiovasculară (CNIC), Centrul de Cercetare Biologică Margarita Salas (CIB-CSIC), Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda, Universitatea Francisco de Vitoria și Universitatea Complutense din Madrid. Au participat și cercetători de la Universitatea din Aarhus din Danemarca și de la Universitatea din Maryland din SUA, precum și de la compania spaniolă de biotehnologie Leadartis, cu a cărei tehnologie „Trimerbody” a fost generat antecorpul bispecific.

Sursa: Comunitatea Madrid – Cercetătorii de la Spitalul 12 de Octubre conduc o nouă imunoterapie hibridă care combină anticorpi și vaccinuri pentru a face față viitoarelor pandemii