#Madrid –

ÎMPREUNĂ CU CERCETĂTORI DE LA UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ DIN MADRID

O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare în Sănătate al Spitalului Clinic San Carlos și Centrul de Tehnologie Biomedicală al Universității Politehnice din Madrid a dezvoltat un sistem inovator pentru detectarea precoce a bolii Alzheimer, bazat pe utilizarea unor nanoparticule specifice care acționează ca amplificatori. .interferometrie în biosenzorii fotonici.

Cercetătorii au efectuat un studiu în care au dezvoltat un nou sistem de biodetecție și o procedură pentru a măsura în mod specific proteina Tau totală (T-Tau) din serul sanguin și au creat un sistem ieftin bazat pe truse de diagnosticare pentru a realiza acest proces.

Lucrarea a fost realizată datorită utilizării unor nanoparticule specifice împotriva proteinei de interes „realizarea, pentru prima dată, a unei alternative de diagnostic relevante pentru a detecta proteina Tau la concentrații solicitante cu biosenzori optici cu costuri reduse”, explică cercetătorul de la Institutul de Cercetare în Sănătate al Spitalului Clinic San Carlos și profesor la Universitatea Politehnică din Madrid, Miguel Holgado.

Această descoperire „deschide ușa pentru atingerea limitelor de detecție mai mici decât cele pe care le-am atins în acest studiu, făcând acest lucru pentru alți biomarkeri relevanți în comun și putând descoperi alți markeri noi pentru a diagnostica boala înainte de apariția simptomelor”, spune Holgado.

Alzheimer reprezintă până la 70% din cazurile de demență neurodegenerativă

Unul dintre biomarkerii utilizați pentru a diagnostica această boală constă în studierea creșterii proteinei Tau totale în lichidul cefalorahidian. Cu toate acestea, lichidul cefalorahidian este o probă biologică invazivă, complexă, costisitoare și dureroasă de obținut, motiv pentru care nu permite detectarea sau monitorizarea cu ușurință a bolii și, după cum indică Miguel Holgado, „problema cu care ne confruntăm atunci când lucrăm „Cu aceste mostre. , este concentrația scăzută a proteinelor marker, ceea ce le face dificil de detectat și este disponibilă numai pentru tehnicile cu costuri ridicate.”

Prin urmare, pentru a atenua această soluție, cercetătorii de la Institutul de Cercetare în Sănătate San Carlos și de la Universitatea Politehnică din Madrid au dezvoltat un sistem low-cost bazat pe truse de diagnostic capabile să detecteze aceste niveluri foarte scăzute stabilite în literatura științifică pentru detectarea lor în ser. , coordonat de cercetătoarea Ana María Martín Murillo din grupul de cercetare Optică, Fotonică și Biofotonică al Centrului de Tehnologie Biomedicală, condus de profesorul Holgado.

Boala Alzheimer este o tulburare progresivă a creierului care cauzează disfuncții neuronale și cognitive și afectează un procent mare de oameni din întreaga lume. Din acest motiv, este esențial să o diagnosticăm cât mai devreme posibil, ceea ce presupune îmbunătățirea sistemelor de diagnosticare. Este cea mai comună formă de demență și, probabil, reprezintă 60-70% din cazurile de demență neurodegenerativă.

Aceasta tulburare, progresiva, ireversibila si dependenta de varsta, are o evolutie insidiosa care ingreuneaza diagnosticul intrucat simptomele apar in stadii foarte avansate ale bolii, ceea ce are un impact semnificativ asupra calitatii vietii si independentei oamenilor. În prezent, se estimează că aproximativ 36 de milioane de oameni din lume suferă de această boală și, de fapt, se estimează că incidența acesteia se va tripla în 2050 datorită, printre alte motive, creșterii speranței de viață și creșterii populației.

Sursa: Comunitatea Madrid – Cercetătorii de la Spitalul Clinic San Carlos dezvoltă o nouă procedură pentru a diagnostica Alzheimer