#Madrid –

Studiul Spitalului 12 de Octubre și al Universității Complutense

O investigație, condusă de Spitalul Universitario 12 de Octubre și Universitatea Complutense din Madrid, descoperă relația dintre un marker biologic, proteina reelin, și deteriorarea cognitivă a pacienților cu tulburare de consum de alcool într-o perioadă de abstinență, care ar servi la identificați-le devreme cu un simplu test de sânge. Lucrarea, publicată în Jurnalul Internațional de Neuropsihofarmacologie, oferă profesioniștilor suport biochimic pentru diagnostic și pentru pacienți posibilitatea de a fi incluși în terapiile neuropsihologice deja în stadiile inițiale. La studiu a colaborat Rețeaua de Cercetare în Asistența Primară în Adicții.

Reelin este o proteină considerată în general neuroprotectoare în menținerea funcției cognitive. Studiul arată că nu exercită această funcție atunci când este prezent un alt biomarker, Apolipoprotein E4 (APOE4), înrudit, conform studiilor genetice actuale, cu anumite deficiențe precum neuroinflamația și Alzheimer, printre altele.

Cercetările au constatat, în plasmă, niveluri semnificativ mai mari de reelină la pacienți -comparativ cu populația de control- legate, la rândul lor, de tulburări cognitive. „Cu cât reelinul este mai mare, cu atât mai proastă cogniția” rezumă Berta Escudero, primul autor al studiului.

Pe de altă parte, studiul confirmă că pacienții cu deficite cognitive și niveluri mai ridicate de reelin au fost tocmai acei pacienți care erau purtători de Apolipoprotein E4, o formă aberantă de apolipoproteină care este prezentă doar într-un mic procent din populație, ceea ce ar fi tocmai cele mai vulnerabile la efectele toxice ale alcoolului.

Cercetarea concluzionează că funcția de protecție a reelinei poate să nu aibă loc la pacienții care exprimă Apolipoproteina E4, deoarece interferează cu mecanismul de semnalizare a reelinei în condiții de abuz de alcool, potrivit dr. Escudero, care descrie relația ca fiind „surprinzătoare”. între cei cu performanțe cognitive mai slabe și niveluri foarte ridicate de reelin. „Supraexprimarea acestei proteine ​​în plasma pacienților ar fi produsă ca mecanism homeostatic pentru a încerca să contracareze deteriorarea cognitivă indusă de alcool, la pacienții cu APOE4”- explică dr. Laura Orío, Investigator principal al proiectului și autor principal al lucrării. studiul

UN TEST DE SÂNGE DE RUTINĂ

Reelin se găsește în creier, dar nu poate fi măsurat acolo (cu excepția studiilor post-mortem la om). Verificarea nivelurilor acestuia în plasmă ar face posibilă identificarea, printr-un simplu test de sânge, a pacienților cu prezența deficiențelor cognitive și cu un posibil prognostic neuropsihic mai prost, în fazele incipiente ale internării în programul de renunțare la alcoolism al spitalului, așa cum este indicat de dr. Laura Orio. Aceasta înseamnă, adaugă el, „că ar putea ști care pacienți ar putea face mai rău și le-ar permite să fie luați în considerare pentru alte tipuri de terapii precum cele neuropsihologice, dincolo de terapiile farmacologice”.

În același sens, conchide Escudero, pentru care ar fi un suport biochimic în diagnosticarea deficiențelor cognitive pentru profesioniștii din domeniul sănătății. „Este relevant să cunoaștem gradul de posibilă deteriorare cognitivă în care se află pacienții pentru a-i îndrepta către terapii neuropsihologice adecvate și a-l lua în considerare în urmărirea tratamentului clinic”.

Pacienții cu tulburare de consum de alcool cu ​​deficiență cognitivă pot prezenta un deficit cognitiv general care se traduce prin tulburări de memorie, abilități vizuospațiale și funcție executivă.

Pentru realizarea studiului, echipa de cercetare a avut două grupuri: unul de pacienți cu diagnostic de Tulburare de consum de alcool aparținând „Programului de alcool” al Spitalului Universitario 12 de Octubre din Madrid și un alt grup de control cu ​​participanți luați din populația generală. .

Articol: Nivelurile plasmatice de Reelin identifică declinul cognitiv la subiecții cu tulburări de consum de alcool în timpul abstinenței timpurii: influența expresiei APOE4

Dr. Berta Escudero. Primul autor al studiului. Catedra de Psihobiologie și Metodologie în Științe Comportamentale a Facultății de Psihologie a UCM și a Institutului de Cercetare al Spitalului 12 de Octubre12 (i+12).

Dr. Laura Orio. Investigator principal al proiectului și autor principal al lucrării. Catedra de Psihobiologie și Metodologie în Științe Comportamentale a Facultății de Psihologie a UCM și a Institutului de Cercetare al Spitalului 12 de Octubre12 (i+12) și membru al rețelei de cercetare în asistența primară în dependențe (RIAPAd).

Sursa: Comunitatea Madrid – Cercetătorii descoperă un biomarker care identifică pacienții alcoolici în sevraj care prezintă deficiențe cognitive