#Madrid –
PACIENTUL, DE 12 ANI, A SUFERIT DE O MALFORMAȚIE CONGENITĂ
Chirurgii pediatri de la Spitalul Clínico San Carlos au extirpat, pentru prima dată în Comunitatea Madrid, o parte din plămân, lobul mijlociu drept, de la o adolescentă din cauza unei malformații congenitale pe care aceasta a prezentat-o și care a provocat pneumonie recurentă. Intervenția s-a desfășurat cu succes iar pacienta a fost externată fără complicații după cinci zile.
Pacienta de 12 ani a fost internată la spital pentru dureri constante la nivelul lateral, însoțite de febră. După trecerea în revistă de către medici și a analizelor imagistice medicale diagnostice efectuate, specialiștii au diagnosticat-o cu pneumonie și au descoperit că suferă de o malformație pulmonară de care nici pacienta, nici familia ei nu o cunoșteau și care a fost cauza durerii. continuă să fie un focar al infecțiilor pulmonare recurente.
Având în vedere vârsta și greutatea pacientului, precum și circumstanțele procesului ei, chirurgii au propus efectuarea unei lobectomie a plămânului, care presupune îndepărtarea parțială a plămânului, și pe care au efectuat-o prin chirurgie robotică minim invazivă. Pentru a face acest lucru, chirurgii au folosit robotul Da Vinci Xi și au procedat la inducerea anestezică „cu plasarea unui tub endotraheal cu dublu lume care a permis colapsul plămânului drept pentru o mai bună vizualizare a lobului pulmonar să fie îndepărtat. Ulterior, a fost amplasat un cateter controlat cu ultrasunete pentru blocarea planului erector al coloanei vertebrale și controlul durerii perioperatorii”, explică șefa Serviciului de Chirurgie Pediatrică de la Spitalul Clinic San Carlos, Carmen Soto Beauregard.
Chirurgul, așezat în fața consolei centrale, operează brațele articulate și prinderile robotului de parcă mâinile lui ar fi în interiorul corpului pacientului, ghidat de imagini tridimensionale cu optică de înaltă definiție, ceea ce mărește câmpul vizual. „După identificarea lobului mijlociu drept unde a fost localizată malformația, am procedat la identificarea pediculului vascular și a bronhiei lobare, care au fost secționate cu ajutorul unui endografer robot. În final, s-a pus un dren pleural, care a fost îndepărtat 48 de ore mai târziu din cauza absenței scurgerilor de aer sau a acumulării de lichid. Controlul radiologic efectuat la două săptămâni de la intervenție nu a arătat constatări neașteptate, cu un aspect bun al plăgilor chirurgicale”, detaliază chirurgul Carmen Soto.
Intervenția s-a desfășurat fără complicații și datorită inciziilor minime implicate în chirurgia robotică, pacienta a fost externată după cinci zile cu un program de kinetoterapie respiratorie, putând duce o viață normală. Această intervenție reprezintă o nouă abordare în programul de chirurgie robotică pediatrică al Spitalului Clínico San Carlos, un pionier în regiune, și extinde posibilitățile de operații cu sistemul robotizat Da Vinci efectuat până în prezent, la care participă toți membrii. Serviciu de Chirurgie Pediatrică, extinderea ofertei de asistență medicală către populația de vârstă pediatrică.
Clínico San Carlos, acreditat și pionier în Madrid în chirurgia robotică pediatrică
Chirurgia robotică oferă avantaje atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniști în comparație cu alte proceduri chirurgicale mai convenționale. Pentru cei dintâi, înseamnă primirea de incizii mai mici, spitalizare mai scurtă, dureri postoperatorii mai reduse, risc mai mic de infecție și sângerare mai mică datorită aderențelor dintre țesuturi, precum și o recuperare mai bună; în timp ce oferă profesioniștilor o vedere tridimensională a domeniului chirurgical, permițând o precizie sporită în intervențiile chirurgicale care necesită disecție meticuloasă sau în cele care sunt efectuate în locuri greu accesibile sau necesită suturi.
Spitalul Clinic San Carlos,centru public al Comunității Madrid, este acreditat să efectueze chirurgie robotică pediatrică și să ofere abordarea robotică minim invazivă pacienților pediatrici în acele cazuri în care chirurgii consideră că este mai benefică pentru pacient.
Trebuie amintit că chirurgii pediatri de la Clínico San Carlos au fost primii din Comunitatea Madrid care au folosit chirurgia robotică în pediatrie, intervenind chirurgical asupra unui băiețel de 9 ani, împreună cu o echipă de urologi, pentru a efectua o excizie de rinichiul din cauza disfuncționalității acestuia care i-a cauzat probleme de sănătate. De asemenea, au efectuat prima pancratectomie subtotală exclusiv laparoscopic în Spania la un nou-născut de șase săptămâni, de la care o parte a pancreasului a fost îndepărtată cu incizii minime.
Sursa: Comunitatea Madrid – Chirurgii pediatri de la Spitalul Clinic San Carlos scot o parte din plămânul unui adolescent cu operație robotică