Parintii care obtin contracte de munca in strainatate vor fi obligati sa-si lase copiii in grija rudelor. Autoritatile romane vor sa puna capat tragediilor in care sunt implicati copii parasiti de parinti, care sunt plecati in strainatate.
Senatul Romaniei a adoptat, luni, o initiativa legislativa care prevede ca parintii care au copii minori si care doresc sa plece la munca in strainatate sa fie obligati sa lase copii in grija unui membru al familiei extinse si sa anunte autoritatile locale inainte de a pleca din tara, informeaza Mediafax.
Propunerea legislativa privind protectia copiilor ai caror parinti sunt plecati temporar in strainatate ii are ca initiatori pe deputatii PDL Carmen Axenie, Petru Calian, Doinita Chircu, Constantin Dascalu , Florian Geanta, Zanfir Iorgus, Constantin Militaru, Razvan Mustea-Serban, Cosmin Popescu, Mihai Stroe si Sorin Zamfirescu.
Potrivit proiectului, parintele care urmeaza sa obtina un contract de munca in strainatate ar urma sa fie obligat sa numeasca o persoana, din familia extinsa, in grija careia va ramane minorul.
Persoana in grija careia va fi incredintat copilul trebuie sa fie cu cel putin 18 ani mai in varsta decat copilul, sa dispuna de echivalentul salariului minim brut pe economie, sa fie familiarizata cu cresterea unui copil si sa nu aiba in ingrijire mai mult de trei copii minori.?{loadposition publi}
Initiatorii mai propun ca persoana in grija careia va fi lasat copilul sa treaca de un test psihologic, realizat de un specialist SPAS din cadrul primariei localitatii de resedinta.
In proiect se mai prevede ca, in situatia in care minorul nu este tratat corespunzator, acesta poate fi mutat intr-un centru de plasament, la initiativa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din unitatea admistrativ teritoriala in care se afla copilul.
Initiativa legislativa, care a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru munca, va fi transmisa Camerei Deputatilor in forma initiatorului, aceasta Camera fiind decizionala.?{loadposition comment}