Plaja Calafell a găzduit lansarea lui 12 țestoase careta ( Caretta caretta
) din cuibul găsit vara trecută. La eliberare au participat personal din Rețeaua de Salvare a Faunei Marine a Generalitati, Primăria Calafell, Corpul Agenților Rurali, Fundația CRAM, Centrul Tehnologic UVic-UCC BETA și organizațiile și voluntarii care au colaborat în întregul proces. Șase dintre țestoasele eliberate poartă un transmițător prin satelit pentru a le urmări și a putea cunoaște traseul pe care îl vor urma în lunile următoare. Luna iunie a 2021, primul cuib al sezonului a fost situat pe plaja din Calafell. Ca de obicei pe plajele urbane, cuibul era foarte aproape de apă, cu un risc semnificativ de inundații, ceea ce ar fi însemnat pierderea ouălor. Din acest motiv, după evaluarea situației, s-a decis mutarea acestuia cu câțiva metri înapoi.
Transferul unui cuib constă a exhumării controlate a ouălor, luarea măsurătorilor diferitelor părți (camera, gât, adâncime, printre altele) și recrearea cât mai atentă posibilă în noua locație. Odată realizat noul cuib, ouăle sunt lăsate din nou în același aranjament și o parte din ele este transferată în incubatoare artificiale pentru a asigura dezvoltarea și supraviețuirea unui minim de exemplare. Cuibul a constat dintr-un total de 146 ouă, dintre care 95 au fost incubate pe plaja din Calafell în perioada 53 zile și restul în incubatoarele Fundației CRAM și Grădina Zoologică din Barcelona. Din aceste 95 ouă, au apărut 63 animale (33 pe plajă și 22 în incubator), din care a mers direct la mare și 19 au fost ținute în captivitate pentru primul an de viață, proces care le oferă un avantaj în supraviețuire și se numește head starting . Anul acesta, 4 centre de recuperare diferite (CRAM, Oceanogràfic, Limia și Palma Aquarium) au participat la proiectul de head starting . Odată instalat în noua locație, cuibul a fost păzit de diferiți voluntari, gestionați prin entitatea GEPEC, pe toată perioada de incubație, de la 14 din iunie până la 12 din august, când s-a făcut exhumarea cuibului.
În acest caz, succesul clocirii (broaștele țestoase născute în raport cu numărul inițial de ouă) a fost de 50%, ceea ce este considerat foarte scăzut. Analiza ulterioară a ouălor a arătat că doar jumătate din ouăle inițiale prezentau semne de dezvoltare embrionară și că, dintre acestea, mai mult de 112% hașurat. Studiul continuu al diferitelor cuiburi care au existat în Catalonia în ultimii ani, și în alte părți ale lumii, arată că cuiburile cu un număr atât de mare de ouă tind să aibă probleme de fertilitate și adesea majoritatea ouălor nu au fost fertilizate. Încă patru cuiburi pe coasta catalană vara trecută
În afară de cuibul de la Calafell, care a fost primul, l vara trecută patru au fost localizate mai multe cuiburi: două pe plaja Alfacada (9 / 05 eu / )), o plajă din Picordia în Arenys de Mar (09 / ) și un ultim pe plaja Miracle din Tarragona 10 / ). În toate cazurile, incubația s-a făcut în principal pe plajă și s-a realizat o parte din incubație. În ansamblu, numărând toate cele cinci cuiburi, s-au găsit ouă 0793 în Catalonia, din care s-au născut 344) copii. Dintre aceștia, 195 au mers direct la mare și 146) au fost distribuite între diferitele centre care colaborează în programul de creștere în captivitate. 63% din animalele născute s-au întors pe mare și cei 45% au fost parte a programului de reproducție în captivitate care are ca scop creșterea supraviețuirii și cunoștințelor despre specie.
Faptul că trei cuiburi au fost amplasate pe trei nopți înseamnă că au existat cel puțin trei țestoase diferite. Acest lucru confirmă Catalonia ca un loc cheie în expansiunea speciei. Din acest motiv, și anticipând că în viitor va exista o creștere a cuiburilor care ar putea avea nevoie de transfer la un incubator la sfârșitul sezonului și pentru a îmbunătăți cunoștințele pe care le avem despre specie, Generalitat a lucrat la extinderea numărul de colaboratori ai centrelor care sunt pregătiți să reproducă în captivitate. În această linie, anul acesta proiectul de a început să efectueze un studiu științific asupra modului în care condițiile de reproducere le-ar putea afecta creșterea. Centrele colaboratoare au fost Fundația CRAM, Oceanogràfic de València, Laboratorul de Cercetare Marină și Acvacultură (Guvernul Balear) și Palma Aquarium. Toate acțiunile desfășurate sunt încadrate în protocolul de management al cuibării cu care lucrează Generalitat de Catalunya și în proiectul științific condus de diferite universități și centre de recuperare de stat (Universitatea Vic-UCC, Universitatea din Barcelona, Universitatea din Valencia, Universitatea Politehnică din Valencia, Stația Biologică din Doñana-CSIC, Fundația CRAM, Oceanogràfic de Valencia) la care participă și Generalitati și alte centre (Grădina Zoologică din Barcelona, CRARC, Limia și Acvariul Palma).
sezon 2022, în prezent întârziat
Sezonul de reproducere a broaștelor testoase mascate începe la începutul lunii iunie și durează până la sfârșitul lunii octombrie. Mamele cuibăresc de obicei între mijlocul lunii iunie și sfârșitul lunii iulie, iar puii încep să iasă la iveală de la începutul lunii august până la mijlocul sau sfârșitul lunii octombrie. Deși anul acesta temperaturile ridicate au făcut să ne gândim la un sezon puternic și avansat, până acum nu cuib a fost detectat pe coasta catalană. Această întârziere a fost observată și în alte părți din vestul Mediteranei, cum ar fi sudul Italiei, unde incidența este mult mai mică.
În cazul în care cineva găsește semne de cuibărit pe plaje (fie o femelă în nisip, poteci sau pui) este important să anunțe imediat la telefonul de urgență 114 și nu deranjați, atingeți sau fotografiați cu bliț animalele sau călcați pe ele urme. De reținut că țestoasa mascata este o specie protejată clasificată ca vulnerabil. 3035044 428886 ) Sursa: Comunicate privind acțiunea climatică 14 copii ale țestoasei mascate de pe plaja din Calafell