Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, Teresa Jordà i Rourà, a încheiat prezentarea Ghid de bune practici pentru egalitatea de gen în industria agroalimentară . Ghidul, care a fost pregătit cu sprijinul tehnic al Catedrei de Cameră a Afacerilor de Familie a Universității din Girona, își propune să devină un document util și de referință pentru toate companiile din sector, atât pentru cele cu peste 50 lucrători care trebuie să elaboreze un plan de egalitate, ca și pentru cei cărora nu li se cere prin lege să îl aibă . Acesta a fost prezentat în cadrul unei conferințe care a inclus și o masă rotundă privind politicile de egalitate în industria alimentară, la care au participat reprezentanți ai UGT, PIMEC, Embotits la Selva și ai Universității din Girona.
Scopul este de a inspira noi practici și experiențe care să permită companiilor să dezvolte politici solide de gen pentru a eradica inegalitatea dintre femei și bărbați și pentru a face față mai ușor provocărilor generate de planurile de egalitate și de Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite. (ODD) Documentul este împărțit în două părți distincte, prima include aspecte teoretice, iar a doua prezintă recomandări și măsuri pentru realizarea egalității de gen prin 23 exemple de bune practici, clasificate pe domenii: recrutare, selecție, promovare, prevenirea hărțuirii, salarizare, comunicare, coresponsabilitate, conciliere si management al timpului, formular
În discursul său, Jordà a subliniat că „în ciuda progreselor care s-au făcut în politicile de gen, realitatea continuă să dea dovadă a prezenței inegalităților și a dezavantajelor care afectează femeile ”. Conform datelor culese în studiul Femeile din industria alimentară din Catalonia pe care Departamentul l-a comandat înainte de elaborarea acestui ghid , diferența de salariu între bărbați și femei în industria agroalimentară catalană este de 23, 19 %. De asemenea, pe 37, 4% dintre femei au un contract cu normă întreagă, în timp ce acest procent este 81% pentru bărbați.
Consilierul a explicat că „pentru toate acestea, de la Administrație avem obligația de a promova politici de egalitate, nu doar pentru o chestiune de etică și justiție, ci de pragmatism: egalitatea de șanse între bărbați și femei este o necesitate pentru asigurarea viabilității agriculturii. -sectorul alimentar ”. „Fără talentul pe care îl aduc, supraviețuirea sectorului nu va fi posibilă” , a spus Jordà. ) În acest sens, din Planul Alimentar Strategic al Cataloniei 2021 – 2026 este provocat să mărească cu un 19% anual numărul femeilor proprietare de agriculturi. companiile alimentare, precum și participarea acestora la organele de decizie și reprezentare, care în prezent este foarte scăzută (1. persoane care sunt membri ai guvernării consiliile cooperativelor, doar 5,5% sunt femei)
Sursa: Agenda Climatică, Alimentație și Rurală publică un Ghid de bune practici pentru egalitatea de gen în industria agroalimentară