#ComisiaEuropeana – Comisia publică astăzi, 2 octombrie, documente de orientaresuplimentare și un cadru de cooperare internaționalămai solid pentru a sprijini părțile interesate de la nivel mondial, statele membre și țările terțe în pregătirile lor pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE privind defrișările. Având în vedere feedbackul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor lor, Comisia propune, de asemenea, să se acorde părților interesate mai mult timp pentru a se pregăti. Dacă va fi aprobată de Parlamentul European și de Consiliu, legea va deveni aplicabilă la 30 decembrie 2025 pentru întreprinderile mari și la 30 iunie 2026 pentru microîntreprinderi și întreprinderile mici. Întrucât toate instrumentele de punere în aplicare sunt pregătite din punct de vedere tehnic, cele 12 luni suplimentare pot servi drept perioadă de introducere treptată pentru a asigura o punere în aplicare adecvată și eficace.

Orientările prezentate astăzi vor oferi mai multă claritate întreprinderilor și autorităților de aplicare a legii pentru a facilita aplicarea normelor, pe lângă sprijinul continuu acordat de Comisie părților interesate de la adoptarea legii. În același timp, Comisia recunoaște că, cu trei luni înainte de data preconizată pentru punerea în aplicare, mai mulți parteneri mondiali și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la nivelul lor de pregătire, cel mai recent în timpul săptămânii Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York. În plus, stadiul pregătirilor în rândul părților interesate din Europa este, de asemenea, inegal. În timp ce mulți se așteaptă să fie gata la timp, datorită pregătirilor intensive, alții și-au exprimat îngrijorarea.

Având în vedere caracterul inedit al EUDR, calendarul rapid și varietatea părților interesate internaționale implicate, Comisia consideră că o perioadă suplimentară de 12 luni pentru introducerea treptată a sistemului este o soluție echilibrată pentru a sprijini operatorii din întreaga lume să asigure o punere în aplicare fără probleme încă de la început. Prin acest pas, Comisia urmărește să ofere certitudine cu privire la calea de urmat și să asigure succesul EUDR, ceea ce este extrem de important pentru a aborda contribuția UE la problema globală presantă a defrișărilor. Propunerea de prelungire nu pune în niciun fel sub semnul întrebării obiectivele sau fondul legislației, astfel cum au convenit colegiuitorii UE.

Orientări suplimentare pentru o punere în aplicare eficace și pragmaticăDocumentele de orientare prezentate astăzi confirmă angajamentul Comisiei de a oferi o referință la eforturile de colaborare recente, implicând părțile interesate și autoritățile competente, pentru a contribui la asigurarea unei interpretări uniforme a legislației.

Domeniile-cheie acoperite includ detalii privind funcționalitățile sistemului de informații, actualizări privind sancțiunile și clarificări privind definițiile critice, cum ar fi „degradarea pădurilor”, „operatorul” în domeniul de aplicare al legii și „introducerea pe piață”. Există, de asemenea, orientări suplimentare privind obligațiile de trasabilitate.

Orientările sunt împărțite în 11 capitole care acoperă o gamă variată de aspecte, cum ar fi cerințele de legalitate, calendarul de aplicare, utilizarea agricolă și clarificările privind definiția produsului. Toate acestea sunt susținute de scenarii tangibile. În plus, cel mai recent FAQ, publicat tot astăzi, conține peste 40 de noi răspunsuri suplimentare pentru a răspunde întrebărilor adresate de o gamă diversă de părți interesate din întreaga lume.

Microîntreprinderile și întreprinderile mici beneficiază de un regim mai puțin strict, care este, de asemenea, detaliat pe o nouă pagină web dedicată.

Informațiile destinate publicului larg de pe site-ul internet al Comisiei au fost, de asemenea, actualizate și reorganizate pentru a fi mai ușor de înțeles de către toți.

Evaluarea comparativă transparentă a țărilor și intensificarea cooperării cu partenerii internaționaliComisia publică astăzi principiile metodologiei pe care o va aplica exercițiului de evaluare comparativă a EUDR, care servește la clasificarea țărilor ca prezentând un risc scăzut, standard sau ridicat, cu scopul de a facilita procesele de diligență necesară ale operatorilor și de a permite autorităților competente să monitorizeze și să asigure respectarea normelor în mod eficace.

Conform metodologiei aplicate, marea majoritate a țărilor din întreaga lume vor fi clasificate drept „cu risc scăzut”. Acest lucru va oferi ocazia de a concentra eforturile colective acolo unde provocările legate de defrișări sunt mai acute.

Pentru a contribui la asigurarea unei puneri în aplicare fără probleme la nivel mondial, Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă prezintă un cadru strategic pentru angajamentul de cooperare internațională referitor la Regulamentul UE privind defrișările. Acesta identifică cinci domenii prioritare de acțiune, cum ar fi sprijinirea micilor fermieri, opt principii-cheie, cum ar fi o abordare axată pe drepturile omului, și mai multe instrumente de punere în aplicare, inclusiv dialogul și finanțarea. Acest cadru cuprinzător va urmări să promoveze o tranziție justă și favorabilă incluziunii către lanțuri de aprovizionare agricole care nu implică defrișări, fără a lăsa pe nimeni în urmă. În timp ce UE va intensifica dialogul și va sprijini și mai mult, succesul parteneriatului se va baza, de asemenea, pe angajamentul partenerilor UE de a îndeplini obiectivele globale de stopare a defrișărilor.

Finalizarea sistemului informatic dedicatSistemul de informații în care întreprinderile își vor înregistra declarațiile privind diligența necesară este gata să înceapă să accepte înregistrări la începutul lunii noiembrie și să funcționeze pe deplin în decembrie. Operatorii și comercianții vor putea să se înregistreze și să depună declarații privind diligența necesară chiar înainte de intrarea în vigoare a legii.

De la testarea-pilot a sistemului cu 100 de întreprinderi, efectuată în ianuarie, Comisia a pus în aplicare mai multe măsuri suplimentare, printre care:

Crearea unui punct unic de contact pentru sprijinul IT destinat părților interesatedezvoltarea unei interfețe care să permită conectarea de la mașină la mașină la sistem, fără a fi necesară introducerea manuală a datelor; peste 250 de părți interesate din sectorul privat dezvoltă această caracteristică de partea lorSprijin pentru testarea fișierelor de geolocalizare ale părților interesate și furnizarea de feedbackVideoclipuri și instrucțiuni de utilizare multilingve detaliate despre sistemFormarea părților interesate: prima sesiune a avut loc la Bruxelles, la 25 septembrie, iar formarea online va avea loc începând cu a doua jumătate a lunii octombrie.Etapele următoarePrin acțiunile anunțate astăzi, Comisia consideră că vor fi îndeplinite condițiile necesare pentru o punere în aplicare fără probleme:

Documentele de orientare suplimentare prezentate astăzi vor completa sprijinul considerabil de care dispun producătorii, organizațiile comerciale și țările partenere în pregătirile lor pentru punerea în aplicare a regulamentului, în timp ce Comisia își menține angajamentul de a continua dialogul și implicarea, după caz.Întreprinderile și alte părți interesate sunt invitate să își finalizeze conexiunile, testarea și formarea pentru utilizarea sistemului informatic.Comisia intensifică dialogurile cu majoritatea țărilor vizate, care vor contribui la finalizarea rapidă a sistemului de analiză comparativă la nivel de țară prin intermediul unei propuneri de act de punere în aplicare până la 30 iunie 2025.Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să adopte propunerea privind prelungirea perioadei de punere în aplicare până la sfârșitul anului.ContextulRegulamentul UE privind defrișările urmărește să asigure faptul că un set de bunuri esențiale introduse pe piața UE nu vor mai contribui la defrișări și la degradarea pădurilor în UE și în alte părți ale lumii. Defrișările și degradarea pădurilor sunt factori determinanți importanți ai schimbărilor climatice și ai declinului biodiversității – cele două provocări-cheie de mediu ale epocii noastre. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că 420 de milioane de hectare de pădure – o suprafață mai mare decât Uniunea Europeană – au fost pierdute din cauza defrișărilor între 1990 și 2020. Pe baza ratelor de defrișare din perioada 2015-2020, în fiecare oră, la nivel mondial se pierde de peste nouă ori suprafața împădurită a parcului Bois de la Cambre din Bruxelles sau, la fiecare minut, de trei ori suprafața parcului Léopold care se învecinează cu Parlamentul European la Bruxelles.

Colegiuitorii au adoptat legea în 2023, cu o majoritate covârșitoare atât în Parlament, cât și în Consiliu. Ca parte a pregătirii propunerii sale din 2021, Comisia a efectuat o consultare publică care a atras al doilea cel mai mare număr de răspunsuri (aproape 1,2 milioane), marea majoritate a părților interesate sprijinind o abordare ambițioasă, inclusiv obligația de diligență.

Pentru mai multe informațiiOrientări referitoare la Regulamentul UE privind defrișările

Cadrul strategic pentru implicarea în cooperarea internațională

Propunere de regulament de modificare a Regulamentului privind defrișările în ceea ce privește data aplicării

Site-ul Comisiei privind punerea în aplicare a Regulamentului UE privind defrișările

*Această pagină a fost tradusă prin traducere automată. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate în ceea ce privește calitatea și acuratețea acestei traduceri.

Sursa: Comisia consolidează sprijinul pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE privind defrișările și propune 12 luni suplimentare de introducere treptată