Comisia Guvernamentală pentru Venitul Garantat al Cetățeanului (RGC) s-a reunit vineri și a convenit să studieze diferite propuneri de îmbunătățire a prestației. Se remarcă prin îmbunătățirea protecției copiilor și adolescenților prin RGC. Ministrul Drepturilor Sociale, Carles Campuzano i Canadès, care prezidează organismul, a subliniat necesitatea de a „să consolideze sprijinul pentru unitățile familiale cu copii în întreținere, într-un context precum cel actual, cu 31% din populația infantilă expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială” conform ratei AROPE. De asemenea, a considerat de cuviință să studieze modul de reformare a prestației pentru a acorda mai mult sprijin persoanelor cu dizabilități, pe lângă asigurarea locuințelor și compatibilitatea cu veniturile din muncă, și a sperat că acestea vor putea culmina cu consensul propunerilor Parlamentului făcute de comisia in acest sens. „Venitul garantat este principalul instrument de protecție socială al Guvernului. În prezent, scoate 7 din 10 persoane din sărăcia severă. Înseamnă că este o prevedere fundamentală pentru un număr semnificativ de gospodării, îi recunoaștem valoarea”a subliniat el.
Consilierul a reiterat necesitatea gestionării Venitului Minim Vital (IMV) din Catalonia, așa cum a susținut în repetate rânduri în statul spaniol. El a mulțumit lucrătorilor Departamentului pentru Drepturile Sociale pentru eforturile depuse de a rezolva problema colectării cauzată recent de conducerea IMV și a indicat că plățile RGC către persoanele afectate au început deja. „Incidentul a scos în evidență necesitatea unei gestionări integrate a celor două beneficii de către Generalitat, ceea ce ar reprezenta și o îmbunătățire în ceea ce privește eficacitatea”a spus Campuzano. „Nu există niciun argument de competență pentru ca Țara Bascilor și Navarra să gestioneze IMV și Catalonia, nu”a apărat el, amintind că Statutul de Autonomie al Cataloniei cuprinde atribuțiile acestuia.
El a mulțumit, de asemenea, actorilor sociali pentru efortul în dialogul cu Guvernul care a făcut posibil acordul de actualizare a Indicatorului Suficienței Veniturii Cataloniei (IRSC): „Va face posibilă extinderea protecției sociale a țării noastre, mărind sumele prestațiilor sociale și va avea un impact asupra cheltuielilor efective ale Generalitati”. Când următoarele bugete din 2023 vor fi aprobate, creșterea indicatorului de venituri va face ca RGC să se ridice la 717 euro pe lună în secțiunea sa cea mai mică.
Comisia de Guvern a RGC este formată din reprezentanți ai Generalitati și ai celor mai reprezentative organizații sindicale și de afaceri din Catalonia, precum și din entități din sectorul terț, asistență socială și lumea locală. În octombrie anul trecut, s-a convenit crearea unui grup de lucru care să evalueze starea Legii 14/2017, din 20 iulie, a RGC, aplicarea acesteia și cerințele de acces la prestație. Grupul a înaintat Comisiei de Guvern a CGR un raport cu liniile de lucru în care își propune să avanseze și care, dacă ar fi implementat, ar reprezenta o modificare de reglementare a Legii care reglementează prestația. S-a convenit să se precizeze, în primele luni ale anului 2023, îmbunătățirile care sunt necesare pentru ca, dacă este cazul, Guvernul să propună amendamente Parlamentului pentru modificarea Legii venitului garantat aflată în prezent în proces parlamentar.
Sugestii de îmbunătățire
Dintre liniile de lucru prezentate de grup, se remarcă propunerea de a studia crearea unui supliment pentru copilărie și adolescență, care vizează unitățile familiale cu unul sau mai mulți copii. Pe linia sprijinului pentru familii se impune studierea extinderii sumei primite de familiile cu peste cinci membri, în conformitate cu cel mai recent Raport Ivàlua.
De asemenea, prevede situația grupului de persoane cu dizabilități, pentru care se propune studierea unui supliment specific. Totodată, se propune studierea extinderii compatibilității RGC cu veniturile din muncă și cu alte ajutoare publice pentru cheltuieli precum locuința.
Pe lângă protejarea acestor situații specifice, Grupul va studia și posibilitatea extinderii grupului cu dreptul de a fi eligibil pentru a garanta accesul la prestație pentru acele profiluri care, deși se află într-o situație de risc de excluziune socială, nu sunt în măsură să beneficiază de RGC.
Comisia de Guvern a RGC este formată din membri din diferite departamente ale Generalitati (Drepturi Sociale, Justiție, Educație, Afaceri și Muncă, Teritoriu, Sănătate, Economie, Președinție și Egalitate și Feminism), alături de reprezentanți ai sindicatelor CC. OO . și UGT, din Tabelul Entităților din Al treilea Sector Social, Asociația Catalană a Municipiilor (ACM), Federația Municipiilor din Catalonia (FMC), asociațiile patronale Foment și PIMEC și Colegiul de Asistență Socială.
Profilul beneficiarilor
Beneficiile asociate Venitului Garantat al Cetăţeanului au peste 170.900 de beneficiari, dintre care 55% femei şi 45% bărbaţi. O altă cifră remarcabilă este că există 39.346 de beneficiari minori, aproximativ 23% din total. Conform datelor de la sfârșitul lunii octombrie, beneficiul are un total de 104.928 de fișiere asociate active.
47% dintre unitățile familiale sunt formate dintr-o singură persoană, în timp ce 21% sunt formate din 2 membri și 29% sunt între 3 și 5 membri. Cei cu mai mult de 5 persoane sunt doar restul de 3%.
Teritoriul cu cele mai multe dosare valide este Barcelona, care reprezintă 73% din total, urmată de Tarragona (10%), Girona (9%), Lleida (5%) și Terres de l’Ebre (3%). .
În prezent, 96% dintre beneficiarii RGC beneficiază de grupul care poate fi activat la locul de muncă primesc beneficiul complementar de activare și inserție (PCAI), cu angajamentul de a căuta activ de lucru. Pe parcursul anului 2022, 76.741 de beneficiari ai Veniturii au desfășurat acțiuni de politică activă în birourile de ocupare a forței de muncă ale Serviciului Public de Ocupare al Cataloniei (SOC). În 59%, acțiunile au fost realizate de femei și în 41%, de bărbați. Dintre acestea se remarcă interviul ocupațional, pe care l-au finalizat peste 25.000 de beneficiari, în timp ce au fost semnate 19.000 de acorduri de plasament și au avut loc peste 7.000 de sesiuni de orientare.
Aceste acțiuni au permis, în 2022, ca un total de 3.100 de unități familiale să fi părăsit programul RGC pentru că și-au găsit de lucru, cu o medie de 310 inserții lunare, și aproape triplându-le pe cele 1.181 care au fost încadrate în aceeași perioadă de lucru anul trecut.