Cu un buget total de 25 de milioane EUR, MSCA4Ukraine va oferi burse pentru doctoranzi și cercetători postdoctorali.
Organizațiile-gazdă și cercetătorii interesați pot începe deja să își pregătească candidaturile și pot accesa serviciile de stabilire de contacte ale sistemului și specificațiile cererilor de propuneri pe site-ul MSCA4Ukraine, inclusiv criteriile de eligibilitate, cerințele de depunere a candidaturilor, orientările pentru solicitanți, precum și termenii și condițiile.
O zi de informare pentru potențialele organizații-gazdă va fi organizată la 6 octombrie. Cercetătorii care doresc să depună o cerere trebuie să pregătească mai întâi o cerere pe lângă organizația lor gazdă potențială, care va depune propunerea în numele cercetătorului prin intermediul unui portal online. Cererile vor fi revizuite în mod continuu până la angajarea tuturor fondurilor disponibile.
Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager a declarat: „Prin acest program, putem ajuta cercetătorii talentați să dezvolte proiecte științifice concrete. Acest lucru este deosebit de important pentru cei afectați de invadarea Ucrainei de către Rusia. Știința și inovarea trebuie să meargă mai departe, în ciuda acestor vremuri dificile.”
Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Este esențial să sprijinim comunitatea științifică din Ucraina. Prin programul MSCA4Ukraine, vom permite oamenilor de știință de înaltă calitate să își continue activitatea și să ghideze reconstrucția peisajului de cercetare și inovare din Ucraina, consolidând, în același timp, solidaritatea și cooperarea științifică dintre UE și Ucraina.”
Programul, pus în aplicare de un consorțiu cu experiență care sprijină cercetătorii aflați în situații de risc, va permite organizațiilor academice și neacademice din statele membre și din țările asociate la programul Orizont Europa să găzduiască cercetători pe o perioadă cuprinsă între șase luni și doi ani. Acest program are ca scop să ajute oamenii de știință de înaltă calitate să își continue activitatea în orice domeniu al cercetării și inovării, în condiții excelente și cu acces la formare și oportunități de dezvoltare a carierei și a competențelor. Programul urmărește, de asemenea, să faciliteze reintegrarea cercetătorilor în Ucraina, atunci când condițiile o vor permite, pentru a reconstrui capacitatea de cercetare și inovare a țării.
ContextComisia a sprijinit cercetătorii din Ucraina prin intermediul mai multor inițiative. UE și organizațiile-gazdă din cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie sprijină cercetătorii ucraineni.
Programul MSCA4Ukraine face parte din răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia și la necesitatea unei acțiuni pentru a sprijini cercetătorii strămutați din Ucraina și pentru a le permite să își continue activitatea în Europa, contribuind la protejarea sistemului de cercetare și inovare al Ucrainei și a libertății cercetării științifice în general. El este gestionat de unele dintre organizațiile care fac parte din actualul proiect InspirEurope, finanțat prin Acțiunile Marie Skłodowska-Curie, care oferă deja sprijin cercetătorilor aflați în situații de risc.
La 22 martie 2022, Comisia a lansat portalul „Spațiul european de cercetare pentru Ucraina” (ERA4Ukraine), un ghișeu unic pentru informații și servicii de sprijin pentru cercetătorii din Ucraina și pentru cei care fug din Ucraina. Portalul reunește inițiative la nivelul UE, din fiecare țară și din partea unor grupuri neguvernamentale. Scopul său este de a ajuta cercetătorii afectați să găsească locuințe și oportunități de angajare, de a le facilita recunoașterea diplomelor și de a oferi alte servicii.
Pentru informații suplimentareMai multe informații despre MSCA4Ukraine
Mai multe informații privind cererea de candidaturi
Mai multe informații despre ce face UE pentru cercetătorii din Ucraina
Mai multe informații despre proiectul InspirEurope
Sursa: Comisia lansează o cerere de propuneri pentru cercetători strămutați din Ucraina