#ComisiaEuropeana – Această inițiativă vizează să continue sprijinul ferm pe care UE îl acordă economiei Ucrainei și să contribuie la atenuarea situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii ucraineni din cauza agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei.
Principalul obiectiv al măsurilor comerciale autonome este de a sprijini Ucraina, fără a pierde din vedere interesele industriei UE. În acest scop și ținând seama de creșterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, măsurile comerciale autonome prelungite conțin un mecanism de salvgardare accelerat pentru a proteja piața Uniunii, dacă este necesar.
Etapele următoare
Propunerea va fi acum examinată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene în vederea asigurării unei tranziții fără probleme de la regimul actual al măsurilor comerciale autonome la noul regim.
Context
În vigoare de la 4 iunie 2022, măsurile comerciale autonome au avut un efect pozitiv asupra comerțului Ucrainei cu UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, măsurile comerciale autonome au permis ca fluxurile comerciale din Ucraina către UE să rămână extrem de stabile în 2022, în pofida perturbărilor cauzate de război și împotriva tendinței generale a schimburilor comerciale cu Ucraina care a fost, per ansamblu, într-o scădere constantă.
Având un caracter unilateral și temporar, măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifare în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor și contingentelor restante, precum și a taxelor legate de măsurilor antidumping și de salvgardare aplicate importurilor ucrainene în această perioadă dificilă prin care trece Ucraina.
Pentru informații suplimentare
Măsuri comerciale autonome prelungite – regulament
Monitorizarea importurilor din Ucraina care fac obiectul măsurilor de liberalizare a comerțului
Relațiile comerciale ale UE cu Ucraina
Măsuri ale UE în semn de solidaritate cu Ucraina
Sursa: Comisia propune prelungirea cu un an a avantajelor comerciale acordate Ucrainei