#ComisiaEuropeana – Comisia a publicat astăzi, 22 octombrie, trei cereri de propuneri, în cadrul programului „Europa creativă”, care vizează sprijinirea libertății și a pluralismului mass-mediei, consolidarea rezilienței mass-mediei și contribuirea la îmbunătățirea alfabetizării mediatice.
Prima cerere de propuneri va finanța acțiuni privind pluralismulși colaborarea, pentru promovarea parteneriatelor jurnalistice, și va avea o valoare totală de 10,5 milioane EUR. Acțiunea privind pluralismul vizează organizațiile care pot constitui și distribui fonduri către mass-media de știri din sectoare care prezintă un interes deosebit pentru democrație, în timp ce acțiunea privind colaborarea urmărește să sprijine propunerile de colaborare transfrontalieră între mass-media de știri, punând accentul pe modele de afaceri inovatoare și pe proiecte jurnalistice, în întreaga Europă.
O altă cerere de propuneri, în valoare de 3 milioane EUR, vizează crearea unui sistem de răspuns rapid care va monitoriza în mod sistematic și cuprinzător încălcările libertății presei și a mass-mediei în întreaga UE, precum și în țările care participă la programul „Europa creativă” și în țările candidate. Obiectivul general este ca această monitorizare să permită colectarea de date și de informații mai bune cu privire la riscurile legate de libertatea și de pluralismul mass-mediei.
Pe lângă acestea, 2,5 milioane EUR sunt dedicate proiectelor transfrontaliere inovatoare care contribuie la consolidarea competențelor în ceea ce privește alfabetizarea mediatică din Europa și la limitarea efectelor negative ale dezinformării. Granturile vor încuraja schimbul de cunoștințe cu privire la practicile de alfabetizare mediatică, precum și consolidarea acestora, dincolo de frontierele naționale, culturale și lingvistice.
Aceste cereri de propuneri din cadrul programului „Europa creativă” fac parte dintr-un sprijin mai larg acordat de UE sectorului mass-mediei de știri.