#ComisiaEuropeana – Comisia a transmis astăzi, 11 octombrie, o cerere de informații către Temu în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (RSD), prin care solicită acestei platforme să furnizeze informații detaliate și documente interne cu privire la măsurile de atenuare luate împotriva prezenței și reapariției comercianților care vând produse ilegale pe piața online a acesteia. De asemenea, cererea de informații solicită Temu să furnizeze date și informații suplimentare cu privire la măsurile adoptate pentru a atenua riscul de diseminare a produselor ilegale, precum și riscurile legate de protecția consumatorilor, de sănătatea publică și de starea de bine a utilizatorilor. În plus, Comisia solicită și detalii privind sistemele de recomandare ale Temu și riscul pentru protecția datelor cu caracter personal ale utilizatorilor.
Temu trebuie să furnizeze informațiile solicitate până la 21 octombrie 2024. În urma evaluării răspunsurilor primite de la Temu, Comisia va stabili etapele următoare. Acest lucru ar putea presupune inițierea de proceduri în temeiul articolului 66 din RSD. În temeiul articolului 74 alineatul (2) din RSD, Comisia poate impune amenzi pentru transmiterea de informații incorecte, incomplete sau înșelătoare ca răspuns la o cerere de informații. În cazul lipsei unui răspuns, Comisia poate emite o cerere oficială prin intermediul unei decizii. În acest caz, dacă nu se răspunde în termenul stabilit, s-ar putea impune daune cominatorii.
Temu a fost desemnată ca platformă online foarte mare în temeiul RSD la 31 mai 2024. Temu trebuia să respecte normele generale ale RSD începând din februarie 2024, dar, de asemenea, piața online trebuia să respecte și normele mai stricte aplicabile platformelor online foarte mari și să pregătească un raport de evaluare a riscurilor începând cu 3 octombrie 2024. Comisia a transmis deja o cerere de informații către Temu la 28 iunie 2024, cu privire la măsurile pe care această platformă le-a luat pentru a se conforma obligațiilor din RSD privind așa-numitul „mecanism de notificare și de acțiune” pentru notificarea produselor ilegale, elementele de design manipulator („dark patterns”) din interfețele sale online, protecția minorilor, transparența sistemelor de recomandare, trasabilitatea comercianților și conformitatea încă din momentul conceperii.