Declinul exploatării cărbunelui în regiunea Valea Jiului, cu sprijinirea decarbonizării economiei, a condus la o rată ridicată a șomajului și la necesitatea recalificării foștilor angajați din sectorul minier. Localnicii, în special tinerii, părăseau regiunea din cauza oportunităților limitate de angajare.
Sprijinul tehnic, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului de sprijin pentru reforme structurale, a fost menit să promoveze potențialul regiunii de relansare economică și de dezvoltare socială a comunităților. Acesta a inclus un angajament foarte cuprinzător al părților interesate, elaborarea strategiei de dezvoltare economică și socială a regiunii și un plan de acțiune clar pentru punerea sa în aplicare, identificarea posibilelor surse de finanțare, dezvoltarea unei rezerve de proiecte și un plan de comunicare. De asemenea, au avut loc schimburi de bune practici cu alte regiuni carbonifere din UE.
Strategia se axează pe îmbunătățirea calității vieții în regiune și pe asigurarea tranziției acesteia către economia verde, pe promovarea diversificării economice, a inovării și a spiritului antreprenorial, pe valorificarea patrimoniului natural și cultural local și pe îmbunătățirea accesibilității în cadrul regiunii, precum și a legăturii cu regiunile învecinate. Autoritățile române intenționează să pună în aplicare strategia printr-o combinație de fonduri naționale și ale UE, inclusiv prin Mecanismul pentru o tranziție justă.
Hotărârea Guvernului României nr. 901/2022 privind aprobarea Strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului, pentru perioada 2022—2030, și Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 901/2022, publicate în Monitorul Oficial, este disponibilă aici (25 iulie 2022, Partea 1, Numărul 745 și 745 bis).
Context
Instrumentul de sprijin tehnic este principalul instrument prin care Comisia poate oferi sprijin tehnic în scopul îndeplinirii reformelor din UE, în urma solicitărilor autorităților naționale. Acesta face parte din cadrul financiar multianual 2021-2027 și din Planul de redresare pentru Europa, bazându-se pe succesul predecesorului său, Programul de sprijin pentru reforme structurale, prin care s-au pus în aplicare peste 1.400 de proiecte de sprijin tehnic în toate statele membre începând din 2017.
Comisia a oferit sprijin tehnic unui număr mare de state membre în contextul tranziției juste. În special, Comisia a sprijinit 18 state membre pentru pregătirea planurilor lor teritoriale pentru o tranziție justă, care sunt esențiale pentru accesul la finanțare prin Mecanismul pentru o tranziție justă. Comisia a oferit, de asemenea, sprijin practic regiunilor pentru a contribui la pregătirea strategiilor economice pe termen lung pentru tranziția lor de la cărbune, de exemplu în regiunea Horna Nitra din Slovacia sau în regiunea Macedonia de Vest din Grecia. În prezent, Comisia ajută mai multe state membre să își pună în aplicare planurile teritoriale pentru o tranziție justă și să desfășoare activități suplimentare în vederea unei tranziții juste în teritoriile vulnerabile.
Sursa: Comisia sprijină România în tranziția sa justă de la cărbunele din Valea Jiului