Este un prototip de beton nestructural, care se degradează în mod controlat și care poate fi aplicat sub formă de panouri sau blocuri pe taluzele drumului, cu prevederea extinderii lui la alte aplicații.Pentru realizarea acestui proiect, germanii Cañet Xirgu a beneficiat de sprijinul ACCIÓ și al Agenției Catalane de Deșeuri, ca parte a unei linii de ajutor pentru accelerarea economiei circulare în Catalonia prin noi proiecte de cercetare și dezvoltare.Compania dezvoltă produsul la fabrica sa din Cassà de la Selva cu scopul de a crea și consolida o nouă linie de afaceri bazată pe economia circulară.Compania catalană Germans Cañet Xirgu (Cassà de la Selva, el Gironès), dedicată reciclării deșeurilor de construcții, a creat un prototip de beton biodegradabil pentru a revaloriza așchii de lemn de pe paleți și agregate din deșeurile de construcții și demolări. Este un beton nestructural care este folosit pentru a oferi volum și rezistență și care, în funcție de formularea sa, îi permite să se degradeze în mod controlat. Inițial a fost conceput pentru a fi aplicat sub formă de panouri sau blocuri pe pante de drum în pantă.
Proiectul germanilor Cañet Xirgu a beneficiat de sprijinul ACCIÓ – agenția de competitivitate a companiei a Departamentului pentru Afaceri și Muncă – și Agenția de Deșeuri din Catalonia, în cadrul liniei de ajutor Nucleu de Cercetare Industrială și Dezvoltare Experimentală. care alocă până la 150.000 de euro per companie cu scopul de a accelera economia circulară în Catalonia prin noi proiecte de cercetare și dezvoltare. Din 2018, această linie de ajutor a alocat aproape 5 milioane de euro către 46 de companii care au investit peste 12,2 milioane de euro în proiecte de cercetare și dezvoltare în acest domeniu.
Potrivit directorului general al companiei, Jordi Cañet, „în ciuda faptului că are aceleași proprietăți ca și originalul, lemnul reciclat nu are o astfel de desfacere comercială pe piață, așa că l-am combinat cu agregate pentru a crea un beton modernizat realizat cu materiale reciclate și cu amprentă de CO2.2 negativ”. În plus, adaugă el: „cu acest nou produs nu numai că oferim o a doua utilizare materialelor deja reciclate, cum ar fi lemnul sau agregatele, dar le închidem și ciclul de viață deoarece se descompun în urma procesului biologic natural.”. Potrivit lui Cañet, „apare paradoxul că producem beton reciclat de înaltă rezistență și acum investigăm proprietățile și aplicațiile betonului biodegradabil.”.
În ceea ce privește aplicarea betonului biodegradabil pe taluzele drumurilor, CEO-ul subliniază că „se aplică mult mai rapid decât amplasarea blocurilor tradiționale, se integrează în solul însuși odată descompus creând zero deșeuri și permite vegetației să crească prin el”.
Compania, care dezvoltă proiectul la fabrica sa din Cassà de la Selva, intenționează să deschidă și să consolideze o nouă linie de afaceri bazată pe economia circulară odată ce a verificat că prototipul este scalabil într-un cadru industrial.
Înființată în 1955, Germans Cañet Xirgu are o forță de muncă de peste 45 de profesioniști și, pe lângă reciclarea deșeurilor de construcții, se dedică valorificării lemnului și comercializării așchiilor și agregatelor, precum și în fabricarea betonului, printre alții.
Urmărește-ne pe rețele ________________________________________________________________
Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat
Facebook @acciocat
Linkedin ACȚIUNE
Youtube ACȚIUNE