Comunitatea Madrid aduce cele mai bune expoziții de fotografie, artă contemporană și ilustrație în întreaga regiune prin Red Itiner-ul său. Anul acesta, cu un total de zece spectacole de diverse feluri și teme. Este cazul filmărilor fantastice care au avut loc în diferite locuri din Madrid, relația dintre arta contemporană și literatură sau opera unor artiști, ilustratori și fotografi precum Picasso, Chagall, Miguel Trillo, Manuel Marsol și Gerardo Vielba.
Rețeaua Itiner este o platformă de colaborare între Comunitatea Madrid și municipalități pentru a promova accesul la artă și a contribui la descentralizarea culturală. Acesta constă într-un program anual de expoziții temporare care se deplasează prin 75 municipalitățile membre, creând noi circuite expoziționale . Un proiect care, din 2018, facilitează accesul la un program expozițional de calitate în diferite locații, din marile concentrații urbane din jurul capitala -cum ar fi Móstoles, San Fernando de Henares, Arganda del Rey și Las Rozas-, până la micile orașe din munții Madridului, precum Navalafuente, Horcajuelo de la Sierra și La Hiruela.
Există loc în ele pentru diferite aspecte legate de creația artistică, de la fotografie, arte grafice sau noi formate tipice artei contemporane, până la cinema sau literatură. Pe parcursul unui an calendaristic, aceste zece expoziții vor călători prin municipiile care alcătuiesc Rețeaua.
Prin această cooperare se favorizează cultura proximității. În acest sens, Comunitatea Madrid a consolidat rolul educațional al programului punând la dispoziția municipalităților ateliere și tururi ghidate pentru școlari și derulând un program specific de voluntariat în colaborare cu Confederația Spaniolă a Sălilor de clasă pentru vârsta a treia.
Fotografie, ilustrație, audiovizual și artă
În 2018 sunt trei expoziții de fotografie pe care le găzduiește Itinerul Reţea. Miguel Trillo. Strada Podului, 2018-2021, colectează patruzeci de portrete color ale celui mai recent proiect al fotografului Miguel Trillo, realizate în cele mai importante săptămâni ale modei lumea precum Madrid, Paris, New York și Shanghai în care prezintă chipul așa-ziselor victime ale modei, personaje anonime care participă curios la aceste evenimente de parcă ar fi un film imaginar.
Pe de altă parte, Observat de timp. Portrete ale unei generații parte a revistei culturale mitice La Luna de Madrid, unul dintre cele mai importante publicate în Spania, pe care l-a publicat la sfârşitul anilor 75 numărul extraordinar care a dat naștere acestei expoziții. În ea, fiecare chip fotografiat era însoțit de o pensulă literară și acum vizitatorii se vor putea bucura de noi portrete ale acelorași personaje (de la Martirio la Agustín Ibarrola, de la scriitorul Martínez de Pisón la artistul Frederic Amat), împreună cu texte scrise. din reflecţiile actuale ale protagoniştilor.
Gerardo Vielba, fotograf. Poéticas a posteriori face un tur al producției unei figuri cheie în dezvoltarea fotografiei în Spania și unul dintre marii inovatori ai acestui gen. Prin imaginile sale, Vielba ne permite să percepem detalii care în mod normal nu ne captează atenția și care necesită timp pentru introspecție pentru că sunt mai aproape de gesturi decât de cuvinte. Imaginile figurilor, scenelor și peisajelor urbane se contopesc cu fantezia și realitatea, printr-o privire foarte sensibilă asupra frumuseții aspectelor cotidiene.
În ceea ce privește audiovizualul, anul acesta Rețeaua Itiner a Madrid, scena de film fantastic, in care aduce ne mai aproape de filmele fantastice și de groază filmate în regiune. Un gen în plină desfășurare în anii șaizeci și șaptezeci, care avea mare nevoie de locații și clădiri unice. În acest sens, San Martín de Valdeiglesias, Pelayos de la Presa, Navacerrada, Lozoya, Torrelodones sau capitala însăși au servit drept decor pentru filme precum Reședința , de Narciso Ibáñez Serrador; Turnul celor șapte cocoași , de Edgar Neville ; Conan the Barbarian , de John Milius sau, mai recent , Bunica, din Paco Plaza.
Femeile, protagoniste ale mesajului publicitar colectează afișe din colecția Carlos Velasco și panouri publicitare din colecția Paco Graco, datând din prima jumătate a secolului XX și organizate în trei secțiuni tematice care își propun să analizeze diferitele stereotipuri în care imaginea femeii pentru scopuri comerciale și publicitare. Are piese istorice de mare valoare artistică și estetică care caută să ne facă să reflectăm dacă publicitatea pe care o primim în prezent continuă să fie sexistă sau discriminatorie
La rândul său,
Don Fermín, o legendă contemporană a lui Manuel Marsol, este un proiect expozițional care include o poveste originală a acestui artist realizată pentru albumul său ilustrat Legenda lui Don Fermín (SM Editions, 2018), al căror conținut se bazează pe tradiția legendelor spaniole. Lucrarea a fost creată după ce a fost distinsă cu Premiul Internațional pentru Ilustrație la Târgul de Carte de la Bologna.
La rândul ei, și cu referire la arta contemporană, expoziția Nespusul. Colecțiile Muzeului CA2M, reunește lucrări vizuale și textuale din colecțiile Museo Centro de Arte Dos de Mayo din Comunitatea Madrid și Colecția Fundației ARCO. Este un eșantion al diversității conceptuale, tehnice și formale largi a practicilor artistice contemporane internaționale începând cu deceniul 26 până în prezent, în care textul, vocea, cartea și literatura sunt protagoniste, prin lucrări ale unor artiști precum Fernando Bryce, Francesc Ruiz, Leticia Felgueroso sau Tania Blanco.
Mut. Voci și tăceri în arta contemporană alcătuiește o selecție de șaisprezece piese și voci din diverse discipline (poezie vizuală, editare experimentală, artă conceptuală, artă de proces, instalație sonoră, video, fotografie, sculptură, serigrafie, desen…), din care se construiește și se povestește o lectură surprinzătoare și excentrică a creației contemporane actuale. Acești artiști includ Alicia Martín, Concha Jerez, Isidoro Valcárcel Medina, Los Torreznos sau Fran MM Cabeza de Vaca.
Continuând cu arta contemporană, Învață creând. Arta si educatia in Spania secolului XX ne apropie de proiectul de modernizare sociala care a inspirat Institución Libre de Enseñanza (ILE) si propunerea acesteia pentru o educaţie bazată pe eliberarea forţelor creatoare ale fiecărei persoane. Turul expozițional, cu lucrări ale unor figuri precum Ángel Ferrant, Moreno Villa, Francisco Bores sau Chema Madoz, face parte din noua pedagogie a ILE, bazată pe importanța jocului și a pregătirii artistice, transformând studenții în creatori.
În sfârșit, Totul va fi pronunțat. Dialoguri între artă și literatură, explorează relația dintre pictură și cuvânt, care stau la rădăcinile civilizației noastre, reflectând asupra lor și promovând cunoașterea. a artiştilor fundamentali ai secolului al XX-lea. În plus, această expoziție permite publicului să acceseze opera altor creatori contemporani, printre care Picasso, Chagall, Max Ernst, Jean Arp, Wilfredo Lam și Salvador Dalí.
Mai multe informații la Red Itiner .
Sursa: Comunitatea Madrid – 2018 Comunitatea Madrid duce la 75 municipiile din regiune cele mai bune expoziții de fotografie, grafică și artă contemporană