Comunitatea Madrid dezvoltă un proiect de pionierat la Spitalul Universitar Infanta Leonor care utilizează tehnologii digitale pentru a monitoriza de la distanță pacienții internați în Unitatea sa de spitalizare la domiciliu (UHD). Ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, a vizitat astăzi acest centru public, situat în cartierul Madrid Villa de Vallecas, pentru a afla despre această inițiativă inovatoare numită Better@Home -Better at home- și de la care mai mult de 700 oamenii au beneficiat cu rezultate excelente.
Odată ce pacientul intră în casă, echipa de medicii si asistentele Unitatii de Spitalizare la Domiciliu atribuie un plan de ingrijire personalizat in functie de caracteristicile, istoricul si patologiile acestora, si este monitorizat printr-un program digital personalizat.
Astfel, prin senzori care monitorizeaza chestionare de semne vitale și simptome, la care pacientii și îngrijitorii înșiși răspund în propria lor Printr-o aplicație mobilă și dispozitive medicale puse la dispoziție acestora, profesioniștii de la Spitalul Public Infanta Leonor pot verifica oricând de la distanță starea de sănătate a pacienților.
Toate aceste informații sunt prelucrate și gestionate printr-un sistem de alertă care acordă prioritate îngrijirii pacientului. Soluția realizează contact direct cu el prin diverse canale de comunicare (chat-uri, mesaje, apeluri video, dispozitive mobile…). În plus, Better at home este completat cu videoclipuri de educație pentru sănătate.
Procentul 07 din Madrid care au folosit această tehnologie în casele raportează că sunt foarte mulțumiți și că este simplu și ușor de integrat în viața lor de zi cu zi. În plus, le îmbunătățește experiența percepută de îngrijire datorită monitorizării continue și însoțirii zilnice pe tot parcursul procesului de recuperare.
Pe de altă parte, a înregistrat progrese în eficiența asistenței proceselor acasa. Mai exact, nevoia de vizite față în față la domiciliul pacienților a fost redusă cu aproximativ unu 07 % (în funcție de proces), menținerea calității și siguranței, deoarece reintrarile au fost și ele reduse semnificativ.
În desfășurare de la
Îngrijire multidisciplinară pentru diferite patologii
Echipa multidisciplinară de profesioniști din cadrul UHAD a Spitalului Infanta Leonor tratează o mare varietate de afecțiuni care necesită spitalizare. Inițial, cele mai răspândite patologii au fost infecțiile respiratorii, pneumonia și BPOC (Boala pulmonară obstructivă cronică).
În prezent, datorită rezultatelor bune obținute, patologiile chirurgicale s-au extins (pacienți cu fracturi de glezna sau genunchi care folosesc telemedicina la domiciliu si revin la spital pentru a intra direct in sala de operatie), geriatrice sau oncohematologice (cu leucemie mieloida acuta sau sindroame mielodisplazice care pot primi chimioterapie la domiciliu fara a fi nevoiti sa mearga la spital). În viitor, se propune extinderea programului la alte procese.
Este, așadar, un proiect care își propune să transforme digital îngrijirea pacienților internați în spitale.domiciliu, încorporând tehnologie la aceasta modalitate de ingrijire a sanatatii pacientului oriunde acesta se afla cu un nivel mai ridicat de securitate, in mod individualizat si adaptandu-se la patologiile si nevoile acestuia, stabilindu-se un model de
spital fără pereți.A început Unitatea de Spitalizare la Domiciliu a Spitalului Universitar Infanta Leonor activitatea ei în urmă cu opt ani, în 2014. Este alcătuită dintr-o echipă multidisciplinară de medici, asistenți și tehnicieni în asistență medicală auxiliară. Pe langa suportul tehnologic si comunicarea continua oferita de proiect Better@ Pacienții la domiciliu , sunt, de asemenea, tratați personal cu vizite la domiciliu a toaletelor.
)