Consiliul Guvernatorilor Comunității Madrid a aprobat astăzi proiectul Legii patrimoniului cultural, care este trimis acum Adunării Legislative pentru procesare parlamentară prin procedura de urgență. Textul actualizează regimul juridic în vigoare de la 2013 pentru a consolida protecția patrimoniului și a garanta conservarea și diseminarea adecvată a tuturor bunurilor acestuia. .
Executivul Regional a contat pentru elaborarea sa pe participarea Consiliului Regional al Patrimoniului Istoric și a celor mai reprezentative asociații din acest domeniu cultural. În acest fel, a adăugat numeroase contribuții din partea organizațiilor din sector pentru îmbunătățirea standardului.
Rezultatul este un proiect de lege care nu se limitează la mici modificări legale asupra, ci configurează un nou regim juridic care încorporează ultimele tendințe în domeniul patrimoniului cultural și modernizează instrumentele de protecție. Astfel, extinde noțiunea de patrimoniu cultural, îi consolidează funcția de coeziune socială și introduce reglementarea cu privire la așa-numitul nou patrimoniu
. : imaterial, industrial, etnografic, științific și tehnologic.
De asemenea, stabilește principiile de acțiune pentru administrațiile publice (structura de teritoriul, cultura diversităţii, accesibilitatea sau transversalitatea) şi se delimitează competenţele comunităţii autonome, municipiilor şi organelor consultative, cu scopul de a clarifica şi ordona acţiunea acestora în materie.
Textul introduce un întreg set de noi instrumente și figuri de protecție care garantează conservarea patrimoniului și transmiterea acestuia către noile generații. Stabilește acum trei niveluri de protecție a Bunurilor Culturale, adăugând, alături de Bunurile de Interes Cultural (BIC) și Bunurile de Interes Patrimonial (BIP), figura Bunurilor Catalogate.
De asemenea, sunt introduse noi categorii de bunuri imobiliare, cum ar fi siturile științifice și itinerariile culturale, și este creat Catalogul patrimoniului cultural al Comunității Madrid, care include acum toate tipurile de bunuri culturale protejate și nu doar acele bunuri imobiliare așa cum se întâmplă în Catalogul geografic regional actual.
De asemenea, în ceea ce privește inspecția, acesta sporește rolul Comunității Madrid și al consiliilor locale ca garanți ai protecției patrimoniului, iar comportamentele pedepsite sunt extins și gradat.
Profesionalizarea acțiunilor
Există și noutăți, încorporarea unei părți dedicate cercetării, conservării, educației și diseminării patrimoniului. sau cultura. În ceea ce privește cercetarea, se promovează colaborarea universităților, administrațiilor locale și a altor entități; iar în conservare prevede protecția împotriva situațiilor de urgență sau promovarea metodologiei de conservare preventivă. În plus, în educația patrimonială, reglementează planuri de acțiune și aplicarea acestora în sistemul educațional.
Un alt obiectiv al proiectului de lege este îmbunătățirea securității juridice și a clarității tuturor procedurilor de protecție. Astfel, detaliază publicarea demarării acțiunilor în portalul regional de transparență și stabilește criteriile acestuia și le enumeră pe cele de intervenție în mediul imobiliar.
În sfârșit, printre numeroasele noutățile proiectului de lege, evidențiază întărirea profesionalismului în acțiunile care afectează bunurile culturale protejate. În acest fel, stabilește că intervențiile în BIC și BIP vor necesita un proiect tehnic semnat de un profesionist competent; prevede ca intervențiile asupra bunurilor mobile cotate să fie efectuate de experți calificați în conservare și restaurare; si precizeaza ca conducerea activitatilor arheologice si paleontologice revine unei persoane calificate in materie.
)
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid aprobă proiectul Legii patrimoniului cultural pentru a-i consolida protecția, conservarea și diseminarea