#Madrid –
Comunitatea Madrid a obținut o nouă realizare în domeniul sănătății publice datorită Spitalului Universitar 12 de Octubre, unde o complicație gravă la un făt care a fost diagnosticat cu fibroză chistică prin ecografie în timpul sarcinii a fost inversată fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală. Pacientul prezenta o obstrucție totală a intestinului subțire din cauza acumulării de meconiu.
Procesul a fost realizat de o echipă multidisciplinară condusă de Unitatea de Fibroză Chistică a acestui complex sanitar, care a lucrat împreună cu colegii săi din serviciile de Pediatrie, Obstetrică și Ginecologie, Neonatologie și Farmacie.
Terapia a evitat, pe lângă intervențiile chirurgicale, perioade lungi de spitalizare după naștere, care au avut loc în mod normal, și managementul nutrițional complicat al bebelușului, favorizând o evoluție radicală. Acesta a constat dintr-o combinație de trei medicamente (elexacaftor, tezacaftor și ivacaftor). Mamei i s-a administrat din săptămâna 31 plus o zi de sarcină până în luna a cincea de viață a copilului ei, deoarece medicamentul i-a fost transmis mai întâi prin placentă și, ulterior, prin alăptare.
În prezent, micuțul își monitorizează boala în consultațiile de Pneumologie și Gastroenterologie Pediatrică ale Unității Multidisciplinare de Fibroză Chistică din 12 de Octubre, spital public care își comemorează în această lună aniversarea a 50 de ani.
Este pentru prima dată în Europa și a doua în lume când acest tratament inovator este aplicat unei gravide sănătoase, ceea ce a fost demonstrat, după cum a publicat prestigioasa revistă. Diagnostic și terapie fetalăcă utilizarea sa prenatală poate rezolva așa-numitul ileus meconial dacă acționezi devreme.
Unitate de referință în Comunitatea Madrid
Unitatea de Fibroză Chistică de la Spitalul Public Universitar 12 de Octubre este, împreună cu Spitalul Universitar Public Ramón y Cajal, una dintre cele două Unități desemnate ca referință în Comunitatea Madrid pentru confirmarea acestei boli prin screening neonatal, pentru urmărire.şi trecerea de la adolescenţă la maturitate. Deservește peste 200 de pacienți din regiune și din alte comunități autonome.
Având în vedere necesitatea abordării acestei patologii la adulți și la vârsta pediatrică, oferă îngrijiri multidisciplinare de către specialiști medicali și asistenței medicale de înaltă calificare în această boală. În acest scop, dispune de un portofoliu larg de servicii la care participă direct profesioniști din domeniile Pediatrie, Pneumologie, Sistem Digestiv, Recuperare și Fizioterapie. În plus, are sprijinul Unității de Transplant pulmonar și serviciile de Obstetrică-Ginecologie, Urologie, Chirurgie generală, Chirurgie toracică, Endocrinologie și Nutriție, Otorinolaringologie, Farmacie, Microbiologie, Imunologie, Psihiatrie, Genetică și Asistență Socială.
Boală genetică cronică
Fibroza chistică este o boală genetică cronică, gravă și progresivă, care afectează în principal plămânul și pancreasul, deși poate afecta și sistemele respirator, digestiv (ficat) și reproducător.
Diagnosticul acestuia se face prin determinarea concentrației de clor dintr-o probă de transpirație a pacientului și manifestările clinice apar de obicei în primele luni de viață.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid atinge o piatră de hotar internațional la Spitalul 12 de Octubre prin inversarea fără intervenție chirurgicală a unei complicații grave la un făt cu fibroză chistică