Documentul a fost întocmit de Ministerul Mediului, Locuinței și Agricultură și arată contextul actual pentru a alerta, în plus, că dacă nu se adoptă inițiative imediate precum cele propuse pentru a preveni agravarea situației la sfârșitul acestei veri.
Consilierul acestui departament al Executivului de la Madrid, Paloma Martín, a anunțat că va solicita, printr-o scrisoare ministrului pentru Tranziție Ecologică și Provocare Demografică, Teresa Ribera, ca guvernul central „să abandoneze să-și definească politica de marketing, să stabilească o foaie de parcurs cu măsuri concrete eficiente și să acționeze urgent în materie de impozitare”
Printre cele mai urgente acțiuni, Martín propune ca Guvernul Națiunii să înlocuiască cele opt state. taxele percepute în prezent pe producția de energie cu o singură taxă care încorporează daunele mediului. „Nu se poate ca măsurile adoptate de stat să provoace o creștere a producției de energie electrică cu cărbune și gaz, ceea ce înseamnă că emisiile de CO2 au crescut în medie cu 47%, mergând de la 235 grame per KWh comparativ cu 235, cu vârfuri nocturne de 310 per KWh”, a afirmat ea.
„Spania poluează mai mult și, în același timp, buzunarele familiilor suferă”, din acest motiv, ministrul va mai îndemna să ridic Uniunea Europeană temporar și imediat suspendarea taxei pe CO2 și hidrocarburi, „întrucât este inaccesibil să fim a doua cea mai scumpă energie electrică din Europa cu o taxare care depășește 60% din facturile între taxe și costuri reglementate”.
La fel, la nivel fiscal va cere și ca subvențiile care nu sunt să fie legate de generare. de energie electrică și că activele sunt transferate costurile pe termen scurt ale sistemelor electrice insulare, precum și deficitul de tarif la bugetele generale de stat.
Comunitatea Madrid va cere, de asemenea, un calendar care să includă măsuri diferite de scurtă durată. -domeniu pe termen mediu și lung, întrucât consideră că cele pe care guvernul central le-a adoptat până în prezent nu au făcut decât să înrăutățească situația, precum, de exemplu, introducerea plafonului la prețul gazelor. „Pe lângă faptul că nu se realizează obiectivul de scădere a prețului energiei electrice, rămâne la latitudinea cetățenilor să-l plătească. De la intrarea în vigoare a excepției iberice, prețul energiei electrice a crescut cu 10%, când statul a anunțat că plafonul ar permite scăderea prețurilor pieței angro cu până la 40%.”
Deschideți o dezbatere necesară pe tema nucleară
Spania este una dintre țările europene cu cea mai mare dependență energetică, până la 60% din ceea ce consumăm depinde de importurile de gaze și țiței, așa că Guvernul Autonom va cere Statului să deschidă dezbaterea pe tema energiei nucleare și să abordeze procesul de prelungire a duratei de viață a acesteia, întrucât este o soluție mai ecologică și mai ecologică. mai putin poluante. Ministrul a citat ca exemplu politica pe care pariază țări precum Statele Unite sau Franța, unde au fost anunțate construirea de noi infrastructuri de acest tip sau care vor extinde funcționarea celor existente.
De asemenea, va propune ca fondurile UE să fie utilizate pentru a consolida interconexiunile, atât electrice, cât și gaze, cu sistemul european. Pe termen lung, guvernului central i se va cere să avanseze și în electrificarea cererii prin reproiectarea mixului energetic și făcând loc tuturor tehnologiilor, atât discontinue, cât și de rezervă.
Deși Comunitatea Madrid nu are competențe directe asupra managementului energiei sau asupra designului strategic al hărții specifice, criza energetică poate afecta creșterea economică și bunăstarea socială în regiune. „Energia este o resursă strategică. A avea energie este ceea ce face posibil modul nostru de viață, în casele noastre, în serviciile publice și pentru funcționarea normală a activității industriale, comerciale și economice. Este baza de care depind stabilitatea, creșterea și bunăstarea societăților, precum și independența și pacea națiunilor”, a conchis Martín în apariția sa la finalul ședinței Consiliului Guvernatorilor.