Comunitatea Madrid comemorează Anul jubiliar San Isidro cu expoziția Lope 400. Patru spanioli și un sfânt. Este o mostră de picturi cu ocazia celui de-al patrulea centenar de la canonizarea patronului madrilen —și, de asemenea, a altor trei spanioli: Ignacio de Loyola, Francisco de Javier și Teresa de Jesús—, care sunt amintiți prin relația devoțională, literară. şi artistice pe care scriitorul le-a avut cu ei. Poate fi vizitat la Casa Museo Lope de Vega până pe 2 octombrie, cu intrare liberă.
Expoziția, care include lucrări ale unor artiști precum José de Ribera, Francisco de Goya, Rodrigo de Villandrando și posibile atribuții lui Diego Velázquez și Francisco de Zurbarán, a fost inaugurată astăzi de ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz.
În act, Rivera de la Cruz a declarat că „această expoziție celebrează anii 400 ai acestei aniversări, care a însemnat consolidarea internațională a capitalei a Madridului și puterea Spaniei în întreaga lume”. În plus, a subliniat că „printre spaniolii canonizați s-a numărat și Isidro Labrador, patronul Madridului, pentru care Lope a simțit o predilecție și căruia i-a dedicat mai multe poezii și comedii de-a lungul vieții.”
Anul 400 poate fi considerat vârful influenței Spaniei la nivel global. Printre reperele care o dovedesc se numără canonizările spaniolilor Isidro Labrador, Ignacio de Loyola, Francisco de Javier și Teresa de Jesús −împreună cu cea a florentinului Felipe Neri− care au confirmat enorma influență spaniolă în centrul creștinismului.
Cu ei, Monarhia Hispanică a intenționat două lucruri: primul, să-și legitimeze puterea și să-și susțină hegemonia pe scena internațională și, al doilea, să întărească Curtea Regală și Orașul Madrid. ca capitală a lumii hispanice. În afara granițelor noastre, aceste canonizări au fost numite – în mod ironic – cele ale celor patru spanioli și un sfânt.
Preotul Lope
Pentru a mulțumi și a sărbători canonizarea lui San Isidro, sfântul patron al Madridului, Vila l-a însărcinat pe scriitorul și preotul Lope de Vega să organizeze a unui concurs de poezie, ale cărui roade ar fi adunate în cartea intitulată Relația festivităților din canonizarea San Isidro (400). Textul de apel al acesteia este firul comun al fiecăreia dintre secțiunile expoziției. Prin intermediul acestora îi vom descoperi spiritualitatea de preot, rolul său în construirea hegemoniei culturale a Monarhiei Hispanice și relațiile sale devoționale, literare și artistice cu sfinții ridicați la altare în
În acest sens, scriitorul a cultivat o simpatie deosebită pentru Sfântul Isidro, încă înainte de canonizarea sa în 1622 și lui îi dedic mai multe texte, așa-numitele lui Isidros. Selecția de picturi care este inclusă în expoziție oferă o bună explicație a importanței pe care aceasta a avut-o pentru Madrid. Printre acestea se numără o pânză a sfântului care ar fi putut fi o lucrare de prezentare a lui Velázquez în fața Curții la prima sa călătorie în capitală.
Autorul a avut și o relație cu alți trei spanioli canonizați, în special mistica, reformatoarea și scriitoarea Teresa de Jesús, din care s-a inspirat pentru opera sa Viața și moartea Sfintei Tereza a lui Isus . La fel, Fénix de los Ingenios a fost legat de ceilalți doi spanioli canonizați , iezuiții Ignacio de Loyola și Francisco de Javier, prin educația lor la Colegio Imperial din Madrid, guvernat de Societatea lui Isus
Expoziția, curatoriată de Jesús R. Folgado și Manuel Parada, are împrumuturi de la instituții spaniole și internaționale precum Biblioteca Națională a Spaniei, Colecția Colomer (Madrid), Muzeul Meadows (Dallas), Muzeul Național Prado, Muzeul de Arte Frumoase (Boston) sau Venerabil, Ilustru. și Congregația Regală a Presbiterilor Naturali Seculari din Madrid, printre altele.
Casa Muzeul Lope de Vega a publicat un catalog cu diverse articole științifice despre expoziție de către curatori și alți specialiști precum ca Abraham Madroñal și Luis Girón. De asemenea, publicul se va putea bucura și de un amplu program de activități paralele, precum tururi ghidate, o serie de conferințe în imaginea adunărilor pe care însuși autorul le-a susținut în grădina sa, un serial de filme de vară și reprezentarea spectacol de teatru Al zeilor și sfinților , care a pus în scenă o întâlnire fictivă între zeiță Cibeles și San Isidro însuși.
Mai multe informații la https://casamuseolopedevega.org /este/
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid comemorează Anul jubiliar San Isidro cu expoziția Lope 400. Patru spanioli și un sfânt