#Madrid –
Comunitatea Madrid consolidează îngrijirea persoanelor cu scleroză laterală amiotrofică (ALS) pentru a le îmbunătăți calitatea vieții. Astfel, în ultima ședință susținută de Consiliul de Guvern, s-a aprobat alocarea a 240.000 de euro asociației Adela Madrid printr-un acord semnat cu Serviciul de Sănătate din Madrid (SERMAS).
Obiectivul acestui acord este de a crește kinetoterapie și logopedie la domiciliu pentru pacienții cu SLA pentru a-și menține, cât mai mult timp posibil, capacitatea musculară și de comunicare pe măsură ce boala progresează și să le permită să interacționeze mai bine cu cei dragi. mediul și relațiile personale.
Această măsură de sănătate publică de la Madrid implică, de asemenea, ca cei afectați și familiile sau îngrijitorii lor să primească pregătire medicală de la Adela, tot la domiciliu, pentru a înțelege diferitele faze ale patologiei lor și pentru a face față, în cele mai bune condiții posibile, progresului acesteia.
Inițiativa se adaugă planurilor pe care Comunitatea Madrid le-a lansat pentru a plasa regiunea în fruntea națională și internațională în tratamentul și îngrijirea persoanelor cu SLA. Printre acestea, Centrul de zi pentru acest tip de pacienți care va intra în funcțiune în primul trimestru al anului 2024 la Spitalul public Enfermera Isabel Zendal.
Acesta va fi integrat în viitoarea REȚEA ELA, formată din cele cinci unități spitalicești din regiune, distribuite între spitalele publice 12 de Octubre, Clínico San Carlos, La Paz, Infanta Elena și Rey Juan Carlos, precum și viitoarea Puerta. Hierro Residence, care va deveni primul din lume cu aceste caracteristici pentru pacienții afectați de această patologie.
În plus, Spitalul de asistente medicale Isabel Zendal va găzdui un Centru Funcțional de Neuroreabilitare, care va fi funcțional de la sfârșitul anului 2025 și va fi util și pentru tratamentul acestor pacienți.
Nevoi de terapie fizică și funcțională
ALS este o boală neuromusculară degenerativă, care produce o pierdere progresivă a controlului mișcărilor voluntare, determinând paralizie și afectând atât mobilitatea, cât și comunicarea orală, precum și deglutiția și respirația fără, pentru moment, să existe vreun tratament.
După diagnosticare, speranța de viață este cuprinsă între doi și cinci ani, așa că atât pacienții, cât și cei dragi, cât și cei care îi îngrijesc acasă necesită, pe lângă anumite pregătiri sanitare, ajutor special, cu terapie atât fizică, cât și personală.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid consolidează resursele pentru persoanele cu SLA și le îmbunătățește calitatea vieții