#Madrid –
Consiliul de Guvernare al Comunităţii Madrid a aprobat astăzi declararea Teatrului Barceló ca Bun de Interes Cultural (BIC), la categoria monument. Clădirea emblematică a fost proiectată ca cinematograf în 1930 de către arhitectul Luis Gutiérrez Soto (1900-1977) și este folosită în prezent ca club de noapte pe strada Barceló din capitală. Clădirea este un exemplu relevant de arhitectură raționalistă spaniolă din prima jumătate a secolului XX.
Dintre valorile arhitecturale pe care le prezintă, se remarcă buna folosire a spațiului, prin adaptarea în diagonală a planului său la un mic lot de colț, organizarea spațiului interior și a circulațiilor, precum și succesul compozițional al fațadei într-un teşit curbat şi finisat.pentru un turn
La fel de relevante sunt și elementele proiectate de arhitect care se păstrează în prezent, printre altele, copertinele, mulurile, tâmplăria din oțel cu amenajări originale și balustradele de pe fațadă; scari cu balustrade si plinte si tavane cu tavi in interior; iar pe planul acoperișului amenajarea originală a cinematografului de vară, cu panta și pavajul din gresie.
În plus, evidențiază valoarea istorică a Teatrului Barceló ca icoană a sosirii modernității în anii 1930 și emblemă a Scena Madridului în anii 80. Pe de altă parte, este una dintre cele mai realizate lucrări ale unui arhitect fundamental, un reper al arhitecturii raționaliste din Madrid. Unele dintre proiectele sale notabile la Madrid sunt Clădirea Zurich (1925), Cine Callao (1926), Cine Europa (1928), Cines Renoir Retiro (1939), actuala clădire a FNAC din Callao (1940) sau La Unión y El Fénix -acum Mutua Madrileña- pe Paseo de la Castellana (1965).
Proprietatea obiect al protecției, la gradul maxim, a funcționat ca cinematograf până în 1974, an în care a fost proiectat ultimul film. Între 1975 și 1979 a fost folosit ca teatru, în timp ce în 1980 s-a deschis ca club de noapte, sub marca Pachá, devenind unul dintre cele mai cunoscute cluburi de noapte din Madrid. În plus, inițial avea o sală de petreceri la subsol, utilizare care se menține și astăzi.
Prin vechiul Pachá Madrid au trecut artiști precum Andy Warhol, muzicieni precum Prince sau The Rolling Stones și membri ai regalității străine, precum și personalități marcante ale culturii, societății, politicii sau muzicii spaniole. În 2013 a fost redenumit Teatro Barceló, continuându-și folosirea ca club de noapte, care este recunoscut ca compatibil cu conservarea sa corectă în Declarație.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid declară Teatrul Barceló ca bun de interes cultural