Comunitatea Madrid prezintă expoziția Secretele cernelii bune. Rețete compilate de cei mai buni autori și artiști, o călătorie istorică și artistică prin munca alchimiștilor și a înțelepților populari pentru a realiza cerneluri, culori și pigmenți. Expoziția poate fi vizitată, gratuit, la Muzeul Casa Nașterii Cervantes, din Alcalá de Henares, până la 23 februarie 2023.
Gurat de Arsenio Sánchez Hernámperez, acoperă secretele fabricării cernelii prin manuscrisele și cărțile tipărite care, de când al XV-lea, au călătorit în toată Europa pentru a transmite opere fundamentale ale gândirii și culturii universale. Un tip de literatură practică care, deși a fost puțin valorificată din punct de vedere intelectual, a reprezentat un mecanism eficient de transmitere practică a modului de dezvoltare a celui mai important mediu de transmitere a ideilor din lume: cerneala.
Expoziția , care are colaborarea al Bibliotecii Naționale a Spaniei, raportează rețetele și secretele cernelii cu creații contemporane acelorași texte, prin lucrări ale unor artiști precum Rembrandt, Luis Paret, José de Ribera sau Francisco de Goya. În plus, stabilește și paralele între aceste tratate practice și meseriile de carte cărora le erau adresate: cărturari, miniaturiști, pictori și gravori.
Realizarea cernelii este un proces aparent simplu care ascunde numeroase dificultăți. Alegerea materiilor prime, prepararea pigmenților, gătirea, rafinarea și amestecarea acestora sunt procedee accesibile doar în trecut celor care au avut cheia de a ajunge la secretele acesteia. Timp de secole, elaborarea sa s-a redus la instrucțiuni orale, la imitarea muncii ofițerilor și la repetarea proceselor.
Dar, uneori, de teama de a fi uitați. sau Cu intenția de a le transmite altor artizani, au notat componente, operațiuni și rezultate în note și caiete. Aceste scrieri, create și păstrate într-un mediu privat și rezervat, au fost ținute secrete timp de secole, iar acum o bună selecție dintre ele este expusă în această expoziție.
Textele care s-au adunat în această expoziție acoperă o perioadă cronologică cuprinsă între secolele al XV-lea și al XX-lea, iar lectura lor oferă o imagine detaliată a acestui proces tehnic, incluzând în același timp trucuri practice.
Cu axa motrice a cărților de rețete de cerneală și culori de scris și pictat, proba este împărțită în trei zone expoziționale. Prima parte urmărește o călătorie prin evoluția cărților de rețete între secolele al XV-lea și al XX-lea, în timp ce a doua leagă tratatele cu meseriile de carte cărora le erau adresate.
Printre Se remarcă exemplare alese, tratatele atribuite aragonezului Jusepe Martínez, prieten personal al lui Juan José al Austriei și pictor de case al lui Filip al IV-lea, precum și magnifica miniatură a Sfintei Margareta care se luptă cu dragonul din colecția Muzeului Lázaro Galdiano. . În cea de-a treia și ultima parte a expoziției sunt prezentate materialele și tehnicile necesare pentru fabricarea cernelurilor, instrumentele pentru pregătirea acestora și procedurile de lucru.
Expoziția are lucrări din Biblioteca Națională, Muzeul Lázaro Galdiano, Muzeul Prado, Academia Regală de Arte Frumoase din San Fernando, Casa de Alba sau Biblioteca Palatului Regal, precum și diverse colecții private.
Sursa: Comunitatea Madrid – 23Comunitatea Madrid dedică o expoziție elaborării de cerneală, culori și pigmenți