#Madrid –
Comunitatea Madrid dedică o expoziție monografică lucrării lui Juan Muñoz în anii 1980. Juan Muñoz. En la hora violeta comemorează împlinirea a 70 de ani de la nașterea acestui creator și este o continuare a expoziției care mai poate fi vizitată la Sala Alcalá 31 din capitală, Everything I See Will Survive Me, care tratează producția sa din anii 1990. Acesta poate fi vizitat la Museo Centro de Arte Dos de Mayo (CA2M) din Móstoles până pe 7 ianuarie, cu intrare gratuită.
Muñoz este artistul spaniol cu cea mai mare notorietate internațională din ultimele decenii, cu o carieră strălucitoare de la prima sa expoziție din 1984, până la moartea sa prematură la vârsta de 48 de ani. Titlu în ceasul violet este versetul 220 din pustiul de la TS Eliot, una dintre poeziile sale preferate: Ora de seară care conduce acasă și aduce acasă marinarul.
în ceasul violet Își recuperează multe dintre lucrările sale timpurii, în care, chiar și cu o oarecare ezitare tipică unui artist în curs de dezvoltare, reflecția conceptuală și cerințele tehnice ale acestor lucrări timpurii sunt deja la un nivel foarte înalt. Prima sa expoziție individuală a avut loc la galeria Fernando Vijande din Madrid în 1984, proiect care a fost reconstruit parțial în atriumul Muzeului Centrului de Artă Dos de Mayo.
Deși nu a fost un succes de vânzări, a avut un succes critic. Condus de curatoarea María de Corral, a expus în 1986 în secțiune deschis a Bienalei de la Veneția și în 1987 a realizat prima sa monografie într-un muzeu de la CAPC din Bordeaux. Tocmai în acest moment și datorită sprijinului unor mari curatori din nordul Europei precum Rudy Fuchs, Jan Hoet sau Chris Dercon, cariera lui Juan Muñoz capătă o strălucită greutate internațională. În Spania, prima sa expoziție instituțională a ajuns abia în 1996.
Opera lui Muñoz din anii 1980 a fost marcată de o triplă intenție: de a recupera figura umană pentru statuare dintr-un plastic neexpresionist; experimentați cu repertoriul emoțional și reflectați asupra posibilităților teatrale ale instalației. Complexitatea aspectului său începe cu interesul pentru minarete, turnuri de veghe, balcoane și alte arhitecturi concepute pentru privirea înălțată a puterii, dar și pentru proiecția vocii.
Interesul său pentru speculația narativă se desfășoară într-o serie întreagă de lucrări axate pe cotidianul sinistru, de la amenințătoarele sale balustrade decontextualizate -arhitecturi de ghidare care și-au pierdut obiectul – până la așa-numitele pelerina de ploaie[dibujos de gabardina] care reprezintă, în alb pe fond negru, spații domestice și priveliști ale interioarelor de o mare răceală.
Expoziția culminează cu câteva dintre capodoperele care i-au consolidat faima, în special instalațiile optice de podea, în care teatralitatea servește la accentuarea reacției fizice și psihologice a vizitatorilor, precum Risipa țară [La tierra baldía], sufleurfie Arti et Amicitiaerecuperat pentru prima dată de la instalarea sa în 1988.
despre artist
Juan Muñoz (Madrid, 1953 – Ibiza, 2001) a studiat arhitectura un an la Universitatea Politehnică din Madrid, înainte de a se muta la Londra în 1970, unde a studiat la Central School of Art and Design din Londra și la Croydon College of Design and Technology. , printre alții. S-a mutat la New York în 1981, a primit o bursă Fulbright și și-a început munca în sculptură, puternic influențat de artiști precum Philip Guston, Robert Morris, Barnett Newman și Robert Smithson. Muñoz a dezvoltat o prietenie cu curatorul spaniol Carmen Giménez, care i-a făcut cunoștință cu influentul sculptor Richard Serra. S-a întors în Spania în anul următor și a dedicat un an curatoriei.
Lucrarea sa a făcut obiectul a numeroase expoziții personale în Statele Unite și Europa. În 2000, Tate Modern din Londra l-a însărcinat să fie al doilea creator, după Louise Bourgeois, care să preia conducerea camerei sale cu turbine. Muñoz a petrecut luni de zile să dezvolte o instalație mare, care a fost deschisă publicului în 2001, anul morții sale.
Mai multe informații în https://ca2m.org/
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid dedică o expoziție lucrării artistului Juan Muñoz în anii 80