Comunitatea Madrid va dezvolta până în iulie 31 o campanie de conștientizare în împrejurimi de La Pedriza, o enclavă naturală situată în Parcul Național Sierra de Guadarrama (PNSG), pentru a garanta starea bună a biodiversității sale. Profesioniștii PNSG vor desfășura și o acțiune specifică în refacerea ecologică a porțiunii superioare a râului Manzanares.
Comunitatea Madrid demarează o campanie de conștientizare pentru a garanta biodiversitatea din La Pedriza
Pentru setul de activități se vor folosi materiale informative și sesiuni explicative și o expoziție itinerantă către Centrele de Vizitatori ale Parcului Național, consilii locale sau entități colaboratoare pentru ca bogăția acestei zone să fie apreciată. În ceea ce privește informațiile digitale, acestea vor fi disponibile chiar pe site-ul PNSG https://www.parquenacionalsierraguadarrama.es/es/.
Se vor desfășura și acțiuni educaționale cu școli, propuneri de weekend adresate publicului larg și familiilor, precum și alte acțiuni la care va participa Confederația Hidrografică Tajo, cu competențe în îngrijirea albiei și utilizarea apei.
Pe de altă parte, acțiunile de supraveghere în spațiu și vor să aibă colaborarea voluntarilor pentru curățarea punctelor specifice în care au fost depozitate deșeuri. În plus, vor fi afișe care să reamintească vizitatorilor interzicerea scăldariei în La Pedriza și limitările accesului cu vehicule și autocare private.
Directorul general pentru biodiversitate și resurse naturale. , Luis del Olmo, a încurajat cetățenii să folosească în mod corespunzător acest spațiu natural bogat. De asemenea, s-a evidențiat că s-a coroborat o evoluție foarte favorabilă a calității apei, cu o scădere a parametrilor chimici și biologici de când au început restricțiile de scăldat în zonă.
În ultimii șapte ani, activitatea de conservare a La Pedriza a fost remarcabilă, sporind liniștea păsărilor din zonă și îmbunătățind percepția vizitei în rândul drumeților. În mod tradițional, afluxul de vizitatori în această zonă este mai mare în anotimpurile de primăvară și vară, ceea ce produce eroziunea solului, eliminarea vegetației, compactarea deșeurilor pe maluri și maluri, sau înrăutățirea calității ecologice a cursurilor râurilor, ceea ce este ceea ce care se dorește a fi evitat cu acțiunile lansate în această campanie.