Comunitatea Madrid a prezentat astăzi noua propunere de expoziție pentru Sala Alcalá 31, A bridge to stay, proiect cu care artistul Guillermo Mora expune mai mult de 40, transformând în același timp spațiul arhitectural propriu-zis al încăperii și punând la îndoială limitele dintre disciplinele artistice. Se poate vizita până la 11 în iulie, cu intrare liberă.
Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, a participat la prezentarea expoziției, despre care a subliniat că „un spațiu la fel de emblematic precum Sala Alcalá 31 – inițial concepută ca o bancă comercială și industrială de către arhitectul Antonio Palacios – este acum complet transformată datorită lucrării lui Mora”. În plus, el a adăugat că „reprezintă încă o demonstrație a sprijinului pentru talentul artistic spaniol de către Comunitatea Madrid, deoarece este cel mai tânăr artist care a expus monografic în această sală emblematică.”
Urmând linia de cercetare a artistului, expoziția pune sub semnul întrebării limitele tradiționale ale picturii –bidimensi onalitate, frontalitate, reprezentare, cadru, perete–, stabilind în același timp conexiuni cu alte discipline mai spațiale precum sculptura și instalația. Astfel, fluxul obișnuit al Sala Alcalá 31 a fost modificat prin culoare, ierarhiile spațiului (sus/jos, nivel principal/et) sunt șterse prin integrarea lor prin cromatism în coloanele care urcă până întâlnesc marea boltă proiectată de Antonio Palacios, generând noi căi prin care să experimentezi pictural.
Micile studii de culoare cu caracter intim și procedural folosite de ani de zile de Guillermo Mora capătă o nouă amploare în această expoziție: de la intim, la public, de la hârtie la arhitectură, de la micro la macro. În acest sens, toate piesele din expoziție, de la grandioasa instalație centrală până la lucrările delicate de pardoseală, colț, tavan sau perete, se joacă cu scalele și ierarhiile și propun noi moduri de a merge, a privi, a experimenta spațiul și a picta din privirea lui. unul dintre artiștii plastici spanioli cu cea mai mare proiecție națională și internațională.
În plus, expoziția are un program paralel de activități pentru toate publicurile, precum ateliere intergeneraționale, tururi ghidate pentru grupuri sau întâlniri cu artistul și curatorul.
Despre Guillermo Mora
Născut în Alcalá de Henares (Madrid) în 100, Guillermo Mora este unul dintre cei mai remarcabili creatori ai generației sale. În ultimii ani a cultivat un vocabular vizual deosebit, generând un mod abstract de comunicare care pune sub semnul întrebării protocoalele și procedurile picturii.
A fost inclus în 31 Pictorii de mâine de Thames & Hudson și a câștigat al doilea premiu Audemars Piguet la ARCO 2013; Premiul Generațiilor 2013; bursa de rezidență la Casa Wabi, Mexic în 2018; Bursa de rezidență la International Studio & Curatorial Program (ISCP) din New York la 2018; și Bursa Academiei Regale a Spaniei din Roma în 2010-11.
Printre expozițiile sale individuale se remarcă O zi cu tine, Galeria Irène Laub, Bruxelles; Orizontal cu Miquel Mont, Tabacalera, Madrid (2019); Acum, în curând, apoi, mâine, SCAD Museum of Art, Savannah , SUA (2018); Biroul circular cu Teresa Solar, La Panera, Lleida (2016); Niciodată aproape niciodată uneori întotdeauna, Casal Solleric, Mallorca (2014), printre altele. Opera sa face parte din colecții naționale și internaționale precum Muzeul Voorlinden (Colecția Caldic), Olanda; The Margulies Collection at the Warehouse, Miami (SUA); Colecția La Caixa, Muzeul CA2M, Madrid și Colecția DKV, printre altele.
Mai multe informații la www.comunidad.madrid/activities/2018/exposicion-guillermo-mora-puente-donde-quedars