#Madrid –
Comunitatea Madrid adaugă cinci chipuri umane sculptate în piatră la expoziția Ultimele zile ale lui Tartesus de la Muzeul Arheologic și Paleontologic din Alcalá de Henares. Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano, l-a vizitat astăzi pentru a afla despre această încorporare și acolo a declarat că „această constatare extrem de importantă reprezintă o schimbare de paradigmă în lumea Tartesiană, deoarece la început s-a crezut că există nu era predispus la reprezentarea unor figuri antropomorfe. Apariția frecventă a betilosului (reprezentări sau ofrande religioase nefigurative) părea să confirme acest lucru. Datorită transferului temporar de către Junta de Extremadura și Muzeul de Arheologie din Badajoz, madrilenii îl vor putea vizita până pe 24 septembrie”.
La câteva săptămâni după inaugurare, echipa de săpături și cercetare de la situl Casas del Turuñuelo din Extremadura a prezentat descoperirea unor chipuri cioplite în piatră care reprezintă prima reprezentare umană a lumii Tartess.
Este vorba de câteva fragmente de sculptură în piatră corespunzătoare a cinci capete care ar face parte dintr-un relief, două dintre ele în stare foarte bună de conservare, în ciuda faptului că au fost distruse și au fost supuse rigorilor incendiului clădirii. Aceștia au fost găsiți la fața locului în timpul campaniei de săpături desfășurate în perioada februarie-mai a acestui an.
Acestea pot aparține a două personaje divine sau umane, cu un stil artistic foarte asemănător, unde se remarcă în mod deosebit delicatețea trăsăturilor lor fizice și originalitatea cofrajelor lor, care par să imite flăcări. Ambele capete poartă două perechi de cercei sau cercei fusiformi –unul simplu și celălalt geamăn– de același tip cu cele care au fost documentate în unele morminte tartesiene, în special cele din sanctuarul Cancho Roano prezentat în această expoziție.
Peste 40.000 de vizitatori
Ultimele zile ale lui Tartesusinaugurat pe 28 martie la Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid, este curatoriat de Sebastián Celestino Pérez, membru al CSIC și director al Institutului de Arheologie din Mérida, și de Enrique Baquedano, directorul Muzeului de Arheologie și Paleontologie a Comunităţii Madrid.
De la deschidere, acesta a fost deja vizitat de peste 40.000 de cetăţeni, iar datorită repercusiunii vaste a fost necesară retipărirea celor două cataloage apărute cu ocazia expoziţiei.
Poate fi vizitat atât gratuit în timpul programului normal al Muzeului (de marți până sâmbătă, de la 11:00 la 19:00 și duminica și de sărbători, de la 11:00 la 15:00), cât și prin excursii ghidate la sfârşit de săptămână.în zilele lucrătoare şi de sărbători la diferite ore (sâmbăta la 12:00, 13:00, 16:00 şi 17:00; duminica şi de sărbători la 12:00 şi 13:00), în ambele cazuri gratuit.
Expoziția reunește 230 de piese de la nouă instituții: Institutul Valencia de Don Juan, Muzeul Național de Arheologie, Muzeul Arheologic Provincial Badajoz, Muzeul Cáceres, Muzeul Cádiz, Muzeul Huelva, Muzeul Orașului Carmona, Muzeul Santa Cruz, și Muzeul Național de Arheologie al Portugaliei.
Oferă, în premieră, o privire cuprinzătoare asupra Tartesusului, o cultură învăluită încă din cele mai vechi timpuri într-un halou de mister datorită viziunii legendare transmise de greci, care au identificat-o drept sfârșitul lumii cunoscute la care a mers Hercule. îndeplinesc a zecea dintre lucrările lor.
Ultimele descoperiri arheologice au permis o cunoaștere mai exactă a realității istorice a acestei civilizații care a început să se formeze în sud-vestul Peninsulei Iberice în jurul secolului al VIII-lea î.Hr. până la prăbușirea ei în secolul al VI-lea î.Hr.
Tocmai la această perioadă de ultimă splendoare face aluzie titlul expoziției, mai ales în legătură cu siturile din Extremadura, Cancho Roano și Casas del Turuñuelo, un templu palațial care a apărut în 2015 în Valea Guadianei și al cărui studiu revoluționează cunoasterea acestei perioade, de la arhitectura proprie a cladirii de origine orientala, prin sacrificiul enorm de animale aparut in curtea centrala pana la nenumaratele obiecte si materiale de origine orientala si mediteraneana.
Interesul pentru situl Casas del Turuñuelo a motivat expoziția să se încheie cu o reconstrucție la scară 1:1 a curții sale, unde a fost găsit un sacrificiu colosal de peste patruzeci de cai.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid încorporează cinci noi sculpturi de chipuri umane în piatră la expoziția Ultimele zile ale lui Tartesus