#Madrid –
Comunitatea Madrid a încorporat tehnologie în Spitalul Universitar public din La Princesa care permite monitorizarea în timp real a mișcării la pacienții cu boala Parkinson prin Wi-Fi. Acest avans se aplică persoanelor care au suferit anterior Stimularea Creierului Profunda, un tratament avansat de care, prin serviciile de Neurologie și Neurochirurgie, au beneficiat deja 15 persoane.
Pacientul se conectează de acasă prin apel video cu medicul neurolog, care face modificările necesare, ajustând parametrii sistemului pentru a controla unele simptome ale bolii precum rigiditatea sau tremorul. Întregul proces se desfășoară criptat și în condițiile maxime de securitate cibernetică.
Până la încorporarea programării la distanță, acești pacienți, care în multe cazuri aparțin altor comunități autonome – având în vedere statutul acestui centru public madrilen ca centru național de referință (CSUR) pentru chirurgia funcțională Parkinson – trebuiau să se prezinte fizic la consultație. activarea neurostimulatorului cerebral și efectuarea ajustărilor pertinente.
Parkinson este o afecțiune neurologică cronică, degenerativă și invalidantă care afectează peste 150.000 de persoane din Spania, ceea ce o face a doua cea mai frecventă tulburare neurodegenerativă din lume. Pe măsură ce progresează, medicamentele convenționale își pierd eficacitatea și este necesară utilizarea unor terapii avansate, cum ar fi stimularea cerebrală profundă.
Acest tratament chirurgical efectuat de serviciile de Neurochirurgie in colaborare cu Neurologie, Neurofiziologie si Anestezie, presupune implantarea de electrozi in anumite zone ale creierului si aplicarea curentului electric prin intermediul acestora pentru modularea activitatii neuronale.
Sistemul este format din trei componente: Electrozi care sunt plasați în anumite regiuni ale creierului, în funcție de boala tratată. In cazul Parkinson sunt implantate in zone legate de controlul miscarii. Pe de altă parte, dispozitivul generator de puls (bateria), cunoscut și ca neurostimulator, este plasat pe pieptul pacientului și generează impulsuri electrice. În ultima fază a procesului se finalizează programarea și reglarea bateriei, pentru a trimite curentul electric la electrozi în funcție de nevoile fiecărei persoane.
Deep Brain Stimulation își demonstrează beneficiile și în alte patologii precum tremorul esențial, distonia sau tulburările psihiatrice precum depresia, tulburarea obsesiv-compulsivă, agresivitatea refractară, schizofrenia și anorexia.
Beneficiile pe care această procedură chirurgicală le aduce pacientului, prin monitorizarea și ajustarea prin Wifi, Îți influențează pozitiv calitatea vieții, nu numai prin îmbunătățirea simptomelor și reducerea efectelor secundare ale medicației orale, ci și pentru că nu trebuie să mergi la centrul de sănătate pentru a face ajustări, lucru important pentru pacienții care locuiesc în afara Madridului sau din Spania.
Centru național de referință pentru chirurgia Parkinson
Specializarea continuă în îngrijirea Parkinson a profesioniștilor de la Spitalul Universitar public La Princesa din Comunitatea Madrid a contribuit ca CSUR să fie un centru național de referință pentru chirurgia funcțională din 2006, efectuând 30 de intervenții anual. Tot din 2023, Societatea Spaniolă de Neurologie a acordat certificare de calitate Unității Medicale Chirurgicale de Tulburări de Mișcare a acestui centru public din Madrid.
Din punct de vedere al cercetării, diferiții specialiști care tratează Parkisnon la Spitalul La Princesa constituie o echipă cu unul dintre cele mai multe studii clinice active pe această boală.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid încorporează tehnologia Wi-Fi pentru a controla de la distanță mișcarea pacienților cu Parkinson