Spitalul Public Gregorio Marañón din Comunitatea Madrid a implementat, pentru prima dată în țara noastră, un sistem robotizat pentru efectuarea proceselor de cardiologie intervențională, care a fost deja au beneficiat 65 pacienți, cu rezultate clinice foarte bune, și care oferă mari beneficii pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății, permițând un grad mai mare precizie și siguranță în timpul procedurii și reducerea radiațiilor pentru ambele.
Ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, a vizitat astăzi acest spital public din capitală pentru a verifica funcționarea acestei tehnologii, care este utilizat pentru efectuarea de angioplastii și implanturi de stenturi în coroana arterelor proceduri ari, minim invazive pentru repararea cateterului efectuate la pacienții cu angină pectorală sau infarct miocardic.
„Acest sistem robotizat integrează mișcări submilimetrice automate cu imagini radiologice în mișcare de foarte mare rezoluție, ceea ce ajută specialiștii controlează cu precizie cateterele și firele de ghidare, precum și tehnicile de reparare a balonului sau de implantare a stentului ). Ne putem asigura că siguranța și eficacitatea sunt câștigate pentru pacient și că este indicată pentru repararea leziunilor de orice nivel de complexitate ale arterelor coronare”, explică șeful Serviciului de Cardiologie al Spitalului Gregorio Marañón, Francisco Fernández-Avilés.
Noul sistem robotic reprezintă încorporarea celei mai avangardiste tehnologii în Serviciul de Cardiologie al Spitalului Gregorio Marañón. Este un robot care efectuează mișcări foarte precise și controlate, și poate manipula toate dispozitivele folosite pentru repararea arterelor coronare cu ajutorul unui cateter. În acest fel, se evită variabilitatea rezultatelor în aceste proceduri intervenționale. O altă noutate este că permite ca utilizarea aparatelor să se facă din afara sălii de intervenție și chiar de la distanță.
Beneficii pentru pacienți și profesioniști
Pe de altă parte Pe de altă parte, precizia submilimetrica in manipularea cateterelor permite salvarea aparatelor, prin posibilitatea de a face masuratori foarte exacte ale marimii leziunilor. De fapt, s-a demonstrat deja că utilizarea acestui robot reduce utilizarea dispozitivelor inutile cu 8,3%.
Profesioniştii din domeniul sănătăţii nu trebuie să rămână pe masa de angiografie ca de obicei, deoarece pot controla procedura dintr-un modul separat. Prin urmare, sunt mai puțin expuși la radiații și nu trebuie să poarte permanent echipament de protecție radiologică cu plumb.
Un mare avantaj al acestei tehnologii este că „reduce radiațiile periculoase ale personalului și reduce, de asemenea, problemele osoase și ortopedice suferite de profesioniști din cauza greutății mari a șorțului de protecție din plumb, de care se pot descurca cu robotul”, explică Jaime Elízaga, cardiolog intervențional la Spitalul Gregorio Marañón.
„Mai importante – adaugă el – sunt beneficiile pentru pacient: studiile și experiența noastră arată că această tehnică robotică reduce radiațiile pacientului, reduce utilizarea substanțelor de contrast, neexceptate de toxicitate și crește eficiența interventie fata de tehnica traditionala manuala datorita preciziei milimetrice a miscarilor si amplasarii cat mai potrivite a sursei de radiatii”.
Serviciul de Cardiologie al Hosului. Pital Gregorio Marañón a efectuat deja 65 intervenții cu rezultate excelente în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, permițând abordarea leziunilor coronariene foarte complexe. De fapt, s-au înregistrat rezultate foarte bune, mai puțină utilizare a contrastului și o bună evoluție clinică a pacienților în urmărire pe termen scurt și lung.
. Asistenta medicala, cheie in utilizarea sistemului
Nursingul joacă un rol major în realizarea acestei tehnici robotizate. Aceștia se ocupă în prezent de pregătirea și asamblarea materialului care va fi folosit în timpul procedurii. Pregătirea echipei de Cardiologie invazivă de la Spitalul Gregorio Marañón a fost efectuată inițial de două asistente medicale, care sunt însărcinate să-și transfere cunoștințele tuturor celorlalți profesioniști ai Unității, cu scopul ca aceștia să poată efectua această tehnică cu robotul la oricând este nevoie.
Potrivit Manuelei Rodríguez, asistentă în Unitatea de Cardiologie Invazivă, „este foarte îmbucurător să instruim alți colegi într-o tehnică atât de pionierată care ne face să ne mișcăm în noi domenii ale profesiei noastre și să ne creștem abilitățile și încrederea. Până acum, noi, asistentele, nu am introdus niciodată firele de ghidare pentru angioplastie prin robot și, datorită educației și instruirii pe care le-am dobândit, astăzi introducem firul de ghidare în cateterul de ghidare prin robot și apoi medicii îl fac să progreseze. Această responsabilitate ne face să fim și mai amănunți și mai exigenți pentru a continua să avansăm spre excelență”.
Rolul asistentei medicale, așadar, este fundamental. În timp ce medicul gestionează comenzile robotului din afara camerei, asistentele verifică asamblarea corectă prin senzorii lor. În plus, există un ecran de dialog pentru a verifica dacă pașii sunt corecti și pentru a putea trece la următoarea fază a procedurii.
„Gradul exhaustiv de cunoaștere a acestui tehnologia asistentelor de la Spitalul Gregorio Marañón le-a permis să pregătească primul manual în limba spaniolă pentru asamblarea și manipularea corectă a acestui sistem robotizat (Corindus) . Aceasta reprezintă o îmbunătățire a calității îngrijirilor, oferind siguranță personalului și pacienților”, indică șefa Secției de Asistență Medicală a Serviciului de Cardiologie, Maria Ángeles Palma.
Tocmai Gregorio Marañon a fost ales dintre centrele 14 din întreaga lume, care participă la un studiu clinic multicentric numit Navigate, care își propune să demonstreze reducerea timpilor procedurilor de intervenție, inclusiv cele mai recente automatizări care au fost finalizate de depus pentru acest robot.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid încorporează un robot în Spitalul Gregorio Marañón, pionier în Spania pentru procese de cardiologie intervențională