#Madrid –

Comunitatea Madrid investighează 20 de soiuri autohtone de viță de vie pe domeniul El Encín din Alcalá de Henares pentru a îmbunătăți calitatea vinurilor din regiune și pentru a stimula producția și comercializarea acestora. Cu acest obiectiv, experții de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare Rurală, Agricolă și Alimentară din Madrid (IMIDRA) analizează diferiții struguri și proprietățile lor de prelucrare.

Ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor, Carlos Novillo, a aflat astăzi despre munca desfășurată de experții care colectează date despre aceste tulpini, inclusiv Tempranillo, Malvar, Airén sau Tortozona Tinta, și despre studiul evoluției, gramajului sau rezistenței la boli. Ei transmit apoi aceste cunoștințe fermierilor, vinificatorilor și producătorilor, pentru a menține ecosistemele în care cresc aceste culturi și pentru a crește calitatea culturilor.

În El Encín există și o colecție importantă de soiuri de viță de vie, a doua ca mărime din Europa și a treia din lume. S-a născut în 1950, prin unificarea mai multor colecții din diferite locuri din Spania. De atunci a fost completat cu mostre din numeroase zone viticole nationale si internationale, ajungand la cele 3.900 pe care le are in prezent, unele dintre ele de mare valoare precum asa-numita Tetina de vacădatând din secolul al II-lea.

Această colecție extinsă este singura din lume care se păstrează în cultură ecologică, având în vedere condițiile excelente de mediu ale pământului. Pentru a garanta moștenirea sa genetică și posibilitatea efectuării diferitelor teste, cercetătorii IMIDRA au strâns trei exemplare ale colecției, adunând informații despre evoluția, calitatea și viabilitatea acesteia.

200 de mostre adunate în muzeu

Novillo a subliniat contribuția importantă a acestui studiu științific în sectorul agroalimentar. În timpul turneului său, a vizitat și muzeul ampelografic (soiuri de viță de vie). Include 200 de mostre în patru blocuri: unul dedicat tulpinilor utilizate în Denumirea de Origine a Vinurilor din Madrid, cu struguri precum airén, alarije, albillo sau cerneală garnacha; alta la portaltoi rezistenti la boli precum filoxera sau cu tulpini care au disparut deja; un al treilea spațiu pentru hibridizări și un al patrulea pentru lăstari internaționali, în principal francezi.

Activitatea IMIDRA se extinde și la producția de roșii, alb și musturi într-o cramă experimentală, precum și formarea studenților din școlile de ospitalitate sau din programele Erasmus Agricole, care accesează predarea sa teoretică și practică extinsă.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid investighează 20 de soiuri autohtone de viță de vie pentru a îmbunătăți calitatea vinurilor