Comunitatea Madrid a încorporat o nouă scanare CT (tomografie axială computerizată) de ultimă generație în Spitalul Universitar Fundación Alcorcón, care extinde și îmbunătățește semnificativ capacitățile acestui centru regional de sănătate publică.
Dispozitivul, care este deja în funcțiune, este mai mare decât altele, încorporează tehnologie de imagistică spectrală și o platformă tehnologică specifică care permite o mai bună exploatare a imaginilor captate.
Aceste capabilități de ultimă generație au, în general, trei avantaje majore pentru pacienți: obțin imagini cu mai multe detalii și fiabilitate pentru diagnostic, în mai puțin timp -se efectuează un studiu al întregului corp în câteva secunde-, cu doze mai mici de radiații și necesită, de asemenea, o cantitate mai mică de contrast intravenos.
Conform celor mai recente date disponibile, Spitalul Public Fundación Alcorcón efectuează peste 22.200 de teste CT în fiecare an. Şeful Unităţii de Diagnostic Imagistic, dr. José Martel, a subliniat că „Având în vedere cele mai bune capacități ale acestei echipe și volumul mare de activitate din Unitatea noastră, sperăm ca un număr mare de pacienți din spital să poată beneficia de această reînnoire tehnologică. Fără îndoială, cu această nouă tehnologie, spitalul nostru este în fruntea radiologiei spaniole”.
Noul TAC este dotat cu o acoperire de până la 16 cm. într-o singură rotație, ceea ce înseamnă că numărul și grosimea rândurilor de detectoare este atât de mare încât în aproximativ zece spire acoperă întreg corpul pacientului. Acest lucru, împreună cu alte capacități tehnice, îl face cel mai avansat dispozitiv pentru imagistica cardiacă. Este capabil să înregistreze imagini coronariene cu doze ultra-scăzute, de înaltă definiție, fără mișcare, într-o singură bătaie, la orice ritm cardiac, fără a utiliza medicamente beta-blocante.
De asemenea, permite efectuarea de studii pediatrice fără a fi nevoie de sedare și în acele cazuri în care este necesar să existe beneficii maxime în ceea ce privește viteza, rezoluția spațială și doza.
Reconstituirea imaginii folosind inteligența artificială
De asemenea, are un sistem inovator de reconstrucție a imaginii care utilizează inteligența artificială pentru a genera imagini de înaltă calitate. Acest lucru permite nu numai lucrul cu cea mai bună calitate a imaginii, ci și reducerea dozei de radiații la niveluri nemaiîntâlnite până acum în studiile de rutină, deoarece este capabil să o reducă cu până la 70% în comparație cu tehnologia predecesorului său.
Unul dintre cele mai importante progrese și unul care are cel mai mare impact și cerere clinică este tehnica imagistică spectrală, care își atinge cel mai mare impact în domeniul oncologiei, unde pacienții beneficiază de depistarea unui număr mai mare de leziuni mici, caracterizarea mai bună a acestora. evitând în acest fel explorări complementare şi putând astfel stabili un diagnostic precis.
O mostră a ceea ce energia spectrală este capabilă să ofere este capacitatea de a vizualiza mici absorbții de iod asociate cu pacienții cu cancer, ceea ce este mai complicat folosind tehnici convenționale, crescând astfel beneficiile de a putea îmbunătăți imaginile. Un alt beneficiu este reducerea volumului de contrast utilizat la orice tip de examinare, mai ales la pacientii cu insuficienta renala.
Artefactele metalice sau de întărire a fasciculului asociate cu studiile CT au limitat întotdeauna interpretarea lor, în special în studiile musculo-scheletice. Energia spectrală ne va permite să reducem drastic aceste artefacte, permițând nu numai vizualizarea periprotetică de înaltă calitate, ci și propria integrare. În sfârșit, trebuie menționat că acest echipament și lucrările de instalare a acestuia – finanțate cu 968.888 de euro din fonduri europene – deschid un drum foarte interesant în domeniul cercetării pentru acele patologii mai complexe în care este nevoie de noi biomarkeri.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid lansează o nouă scanare CT de ultimă generație la spitalul public Fundación Alcorcón