#Madrid –

Comunitatea Madrid începe primul studiu în Spania pentru a evalua modul în care practica tenisului de masă poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu Parkinson. Cercetarea, realizată de Spitalul Public La Princesa prin Unitatea de Tulburări de Mișcare a Serviciului său de Neurologie, va presupune participarea a 24 de pacienți care vor desfășura două ședințe săptămânale de exerciții fizice timp de șase luni, îndrumați de profesioniști din domeniul sănătății și de un formator specializat.

Boala Parkinson este o afecțiune neurologică cronică, degenerativă și invalidantă care afectează peste 150.000 de familii din Spania, fiind a doua cea mai mare patologie neurodegenerativă la nivel mondial. Până în prezent nu există nici un medicament care să fi demonstrat o schimbare în dezvoltarea sa, dar terapiile non-farmacologice capătă multă importanță. În acest sens, exercițiul fizic și kinetoterapie au demonstrat un beneficiu clinic în realizarea activităților zilnice ale celor afectați.

Cu această premisă, de la Spitalul Universitar La Princesa abordează această cercetare de pionierat în Spania, unde tenisul de masă a fost sportul ales pentru a realiza această analiză, întrucât în ​​timpul practicii sale se lucrează atât percepția vizuală, cât și controlul motor funcții mentale și de memorie.

Cei 24 de pacienți participanți au fost selectați cu criterii specifice și vor desfășura un antrenament săptămânal de două ore (împărțit pe două zile) timp de șase luni, întotdeauna adaptat condiției lor fizice, și îndrumați de profesioniști din domeniul sănătății și personal cu pregătire în tenis masă. Se va evalua îmbunătățirea situației lor motorii, non-motorii și cognitive, ceea ce va avea ca rezultat o creștere a calității vieții acestora.

Pentru dezvoltarea studiului, am contat pe Asociația Spaniolă a Veteranilor de Tenis de masă, care a donat cele două mese de ping-pong, și pe colaborarea lui Javier Pérez de Albéniz, pacient la acest centru, cu această patologie și alergător- sus în acest sport.

Studiul Parcul Pimpón A fost aprobat de Comitetul de etică a cercetării clinice al centrului din Madrid, iar rezultatele sale vor fi prezentate în principalele forumuri științifice naționale și internaționale.

Centru național de referință pentru Parkinson

Specializarea continuă în îngrijirea acestei boli a Unității de Tulburări de Mișcare a Spitalului de La Princesa a făcut ca, din 2006, să fie centru național de referință (CSUR) pentru chirurgia funcțională a Parkinsonului, efectuând anual în jur de 30 de intervenții chirurgicale proceduri de atenuare a efectelor acestei tulburări neurologice prin stimularea creierului profund.

Din punct de vedere al cercetării, constituie o echipă cu unul dintre cele mai multe studii clinice active în acest domeniu din Comunitatea Madrid, participând la proiecte europene în colaborare cu spitale din alte țări.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid lansează primul studiu în Spania pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu Parkinson prin tenis de masă