#Madrid –
Comunitatea Madrid lucrează la reutilizarea deșeurilor vegetale urbane pentru producția durabilă de bioplastice. Această cercetare realizată de Institutul de Studii Avansate din Madrid (IMDEA) Energie, numită proiectul RESOPLA, urmărește să simplifice procesul de transformare a acestor deșeuri în materiale plastice prin căi biotehnologice inovatoare.
În prezent, doar 18% din toate deșeurile din acest material generate în lume sunt reciclate, în timp ce 58% sunt aruncate la gropile de gunoi sau se acumulează în mediul natural pentru o perioadă lungă de timp. Această situație a făcut ca contaminarea cu microplastice să atingă un nivel foarte semnificativ în aer, apă și la diferite animale marine.
Bioplasticele, produse din deșeuri organice folosind tehnici biologice în loc de derivați din petrol, pot juca un rol cheie în realizarea unei societăți mai durabile. Printre diferitele sale tipuri se numără acidul polilactic (PLA), care are o mare versatilitate și poate fi utilizat în multe sectoare industriale precum cosmetică, medicină sau alimentație.
Cu toate acestea, fabricarea sa depinde de costul materiilor prime. În acest sens, cercetarea condusă de Unitatea de Procese Biotehnologice Energetice IMDEA, în coordonare cu Unitatea de Biocombustibili CIEMAT, se bazează pe faptul că extinderea zonelor de uzine urbane generează cantități mari de deșeuri care, cu un cost redus, ar putea fi utilizate. pentru a crea molecule platformă, cum ar fi acidul lactic, din care provine PLA menționat mai sus.
Astfel, sunt evaluate diferite căi și rute biotehnologice inovatoare care reușesc să simplifice procesul spre obținerea eficientă și economică. În comparație cu materialele plastice convenționale, producția de acest tip este încă mică, astfel încât potențialul de creștere economică competitivă, inovare și dezvoltare este încă vast.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid lucrează la producția durabilă de bioplastice din deșeurile vegetale urbane