#Madrid –

Comunitatea Madrid reamintește necesitatea luării de precauții extreme în timpul verii pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, în special monitorizarea stării și conservării alimentelor preparate ambalate, cu atât mai mult dacă la prepararea acestora s-au folosit ouă proaspete.

De la începutul anului 2024, în regiune au fost înregistrate 60 de focare de origine alimentară, cu un total de 680 afectate, dintre care 14 au necesitat internare în spital. Direcția Generală de Sănătate Publică subliniază că bacteria salmonella este agentul infecțios cel mai frecvent implicat în aceste cazuri.

Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire din cauza consumului de alimente, trebuie adoptate măsuri preventive de bază: o bună igienă a mâinilor; curatarea corespunzatoare a ustensilelor si a suprafetelor de taiere, separand produsele crude de cele gatite; temperaturi adecvate de gătit; și păstrarea alimentelor în frigider dacă nu o veți mânca imediat după ce le faceți.

De exemplu, este recomandat ca preparatele precum omleta de cartofi să fie gătite cât mai puțin în avans pentru a o consuma imediat, sau a o păstra la frigider, niciodată mai mult de două zile. De asemenea, este indicat să nu-l serviți în același fel de mâncare folosit pentru prepararea lui pentru a evita o eventuală contaminare cu resturi de ouă crude. La fel, in cazul maionezei si a altor sosuri care incorporeaza oua, puteti folosi produs pasteurizat sau le puteti pregati cu putin timp inainte si sa le pastrati la frigider pana la consumare, fara a salva resturile.

O atenție deosebită trebuie acordată populațiilor vulnerabile în ceea ce privește hrana. Astfel, fructele tăiate păstrate la temperatura camerei mai mult de două ore nu trebuie administrate femeilor însărcinate, persoanelor în vârstă, persoanelor cu probleme de imunitate sau copiilor foarte mici.

Sănătatea Publică își amintește, de asemenea, că există reglementări foarte stricte pentru a proteja consumatorii. În cazul alimentelor, este esențial să citiți eticheta și să urmați cu fidelitate instrucțiunile de utilizare, care includ instrucțiuni de conservare și preparare, deoarece nu toate produsele ambalate sunt stabile la temperatura camerei, de aceea trebuie confirmat dacă producătorul indică faptul că. se păstrează la frigider și nu depășesc termenul de valabilitate sau termenul de valabilitate indicat. În plus, recipientele vizibil bombate, perforate sau cele care, la deschidere, elimină aerul din interior, trebuie aruncate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid ne amintește de necesitatea de a lua măsuri de precauție extreme vara cu alimente ambalate sau care conțin ouă proaspete.