#Madrid –
Comunitatea Madrid oferă crescătorilor de animale un serviciu gratuit de detectare cu drone care, folosind camere termice, face posibilă identificarea animalelor bolnave în ferme extinse, util în special pentru localizarea cazurilor de Boală Hemoragică Epizootică (EHE).
Dronele descoperă exemplare cu o temperatură corporală anormală, ceea ce ridică suspiciunea prezenței EHE, astfel încât posesorii acestora să poată contacta medicul veterinar și să obțină un diagnostic rapid. În aceste cazuri, vitele prezintă simptome precum ulcere, imobilitate și, în plus, de obicei nu mai mănâncă și mai bea.
Guvernul regional a comunicat deja această inovație tehnologică crescătorilor de animale din regiune și Asociațiilor de Apărare a Sănătății Animalelor (ADSG). În plus, se va întâlni cu reprezentanții săi săptămâna viitoare pentru a analiza evoluția și a evita noi cazuri, cu datele primite în conformitate cu protocolul stabilit, și pentru a prezenta întărirea supravegherii dacă este cazul.
EHE afectează rumegătoarele domestice precum bovinele, oile și caprinele și, de asemeneacerb sălbaticprecum căprioarele, căprioarele și căprioarele. Cu toate acestea, nu se transmite omului sau lanțului alimentar, iar consumul produselor sale precum laptele sau carnea poate fi menținut.
În plus, are o natură virală infecțioasă necontagioasă și se transmite prin vectori, în general insecte, astfel încât transportul în zone fără simptome necesită utilizarea vehiculelor dezinfestate. Simptomele sunt în mod normal ușoare, moderate și chiar asimptomatice. Cazurile grave sunt foarte puține, iar mortalitatea este scăzută, cauzată de șchiopătură care provoacă lipsă de mobilitate sau dificultăți de mâncare sau băutură din cauza ulcerelor bucale, nu a bolii în sine.
În Comunitatea Madrid, au fost detectate două noi focare la bovine în delegațiile agricole regionale din Alcalá de Henares și San Martín de Valdeiglesias, care se adaugă celor anterioare din Madrid, Colmenar Viejo, Buitrago del Lozoya, El Escorial și Torrelaguna.
Prevenirea prin insecticide și repellente
Nu există vaccin care să prevină infecția cu EHE, așa că cea mai bună prevenire este utilizarea insecticidelor și repellenților pe animale, mijloace de transport și dotări, precum și insecticide și larvicide în zonele de reproducție.
În prezent există 1.554 de ferme de vite în regiune, cu un recensământ de 98.672 de animale. Până în prezent, prezența EHE a fost confirmată în 228 de unități, cu 1.769 bovine simptomatice raportate de medici veterinari și 165 decese, ceea ce reprezintă o mortalitate de doar 0,17%, față de 1% înregistrată la nivel național.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid oferă fermierilor drone cu camere termice pentru a localiza animalele bolnave