Comunitatea Madrid lansează Rețelele Patrimoniului Cultural, o inițiativă de identificare și publicitate a proiectelor din acest domeniu care promovează managementul lor social, participativ și durabil. Este vorba despre identificarea și împărtășirea bunelor practici și crearea unei platforme de întâlnire și schimb de experiențe pentru a promova învățarea în acest domeniu.
Direcția Generală Patrimoniu Cultural a mizat pe profesioniști din sector pentru implementarea acesteia, precum și pe colaborarea asociațiilor, universităților și primăriilor care lucrează la proiecte locale conexe.
Odată cu crearea acestor retelelor Este destinat să pună în valoare și să facă publice bunurile culturale, încurajând participarea locuitorilor din Madrid la implementarea acțiunilor care le permit să se identifice cu moștenirea lor.
În plus, pe parcursul anului următor, Prima Întâlnire a Rețelele de patrimoniu cultural, eveniment în care experiențele și preocupările vor fi împărtășite de toți agenții implicați. În plus, pentru a promova creșterea acestei comunități, programul va fi diseminat la nivel național și internațional, sporind astfel vizibilitatea și recunoașterea acestuia.
Pentru a promova inițiativa și a facilita participarea acestora, Comunitatea Madrid a creat pagina web https://www.comunidad.madrid/cultura/patrimonio-cultural/redes-patrimonio-cultural-comunidad-madrid în care cetățenii, asociațiile și instituțiile își pot prezenta propunerile. Odată primită cererea, aceasta va fi analizată de către Direcția Generală Patrimoniu Cultural și, dacă este conformă cu principiile programului, va fi documentată folosind metodologia de retelelor și va fi inclus într-o bancă de bune practici.
Există multe avantaje de a face parte din program retelelor: obținerea recunoașterii bunelor practici; să beneficieze de diseminare și comunicare, să participe la activități și să fie membru al unei comunități cu interese comune, profitând de experiențele și resursele altor inițiative care pot fi utile.
Primele cinci proiecte care fac deja parte din Banca de bune practici sunt: Arheologie socială la situl El Rebollar în El Boalo; Comunitatea Patrimoniului Festivalurilor Tradiționale din Sierra Norte; Dezvoltare locală, socială și educațională la șantierul La Cabildaîn Hoyo de Manzanares; Sala de clasă pentru învățare și incluziune socială la site-ul Castillo Viejoîn Manzanares El Real, și Recuperarea pietrei uscate, în Rezervația Biosferei Sierra del Rincón. Aceste lucrări de pionierat vor servi drept exemplu și inspirație pentru a atrage noi inițiative.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid promovează proiecte pentru managementul social, participativ și durabil al patrimoniului său cultural