#Madrid –

Comunitatea Madrid a crescut două exemplare de teal cenușiu, o rață aflată în pericol critic de dispariție, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Astfel, Ministerul Mediului, Agriculturii și Internelor, prin Direcția Generală Biodiversitate și Amenajarea Pădurilor, a realizat reproducerea acestei păsări pentru prima dată în regiune.

După cinci luni de admitere în Centrul de Recuperare a Animalelor Sălbatice (CRAS), unde au fost realizate incubarea și dezvoltarea completă, iar odată ce creșterea lor a fost finalizată, au fost eliberați în ferma El Porcal din Parcul Regional de Sud-Est. împreună cu încă 20 de exemplare, acestea din urmă provenind de la Ferma din El Saler, aparținând Guvernului Comunității Valenciane.

În luna mai a acestui an, prezența a două ouă a fost localizată în vecinătatea unuia dintre incintele de aclimatizare. Aceștia prezentau un risc mare de cădere întrucât se aflau într-o zonă înălțată, fără cuib construit, așa că tehnicienii de teren au decis să le scoată și să le transfere la CRAS.

După ce a trecut examenul morfologic care a confirmat că este un purcel cenușiu, acesta a fost incubat cu parametrii corespunzători. Nașterea sa a avut loc după 23-24 de zile, necesitând asistența echipei de medici veterinari specializați în îngrijirea neonatală.

Din martie 2023, Executivul regional a reintrodus aproximativ 80 de unități din această specie în mediul natural în patru lansări diferite.

Ei poartă un transmițător GPS pentru urmărire

În acest tip de acțiune, este necesară monitorizarea exemplarelor eliberate pentru a monitoriza dispersarea acestora, a localiza zonele de odihnă sau de reproducere și pentru a identifica amenințările sau cauzele decesului. Din acest motiv, acestea sunt marcate cu un inel metalic cu antet oficial și un alt inel din PVC care poate fi citit de la distanță, ceea ce facilitează urmărirea și individualizarea lor în teren.

În plus, o treime dintre ei vor transporta un transmițător cu un sistem de poziționare globală (GPS), care face urmărirea și mai ușoară și oferă o cantitate mare de date, cum ar fi mișcările zilnice, posibilele locații de adăpostire și cuib sau starea de sănătate. Acest domeniu servește, de asemenea, la stabilirea contactului vizual cu tulpinile eliberate, ceea ce permite evaluarea stării lor de sănătate și a comportamentelor sociale pe care le dezvoltă în rândul lor.

Principalele amenințări la adresa acestui tip de rață sunt degradarea habitatului din cauza gestionării proaste a apei, vânătoarea ilegală, otrăvirea cu plumb, bolile asociate cu calitatea proastă a apei și prezența speciilor exotice invazive.

Aceste păsări se găsesc în principal în mlaștinile andaluze Guadalquivir și în lagunele El Hondo din Comunitatea Valenciană. Datorită stării sale proaste de conservare, au apărut mai multe programe de conservare și recuperare, cel mai mare exponent al acestuia fiind LIFE Grey Tealcare are fonduri europene.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid reproduce pentru prima dată două exemplare de teal cenușiu, o rață în pericol critic de dispariție