Comunitatea Madrid a respins astăzi noua Lege organică a sistemului universitar (LOSU) a guvernului central pentru că „protejează politizarea campusurilor”. Acest lucru a fost denunțat de ministrul Educației, Universităților și Științei și purtătorul de cuvânt al guvernului regional, Enrique Ossorio, în timpul participării sale la Conferința de politică universitară.
Ossorio a subliniat că actualul formularea standardului de stat „prejudiciază calitatea și excelența”. El a avertizat asupra consecințelor negative care vor rezulta din participarea excesivă a elevilor la deciziile cărora nu au capacitatea tehnică de a le face față; coboară ștacheta prin acordarea de credite pentru apartenența la o asociație studențească sau pentru a face parte din comitetele politice universitare; și acordă suprareprezentare (25%) studenților din mănăstire.
În plus, El a adăugat că LOSU apără grevele atunci când organismul de reprezentare a studenților decide acest lucru. „Cine va plăti pentru cursurile pierdute și pentru costurile suportate? Cine va apăra drepturile celor care nu susțin aceste greve? Această posibilitate ni se pare foarte nepotrivită”, a remarcat el.
Dimpotrivă, textul guvernului central elimină cerința de a fi profesor universitar pentru a aplica la funcția de rector. , „care deschide ușa spre degradare și o mai mare politizare”, și se traduce prin „o creștere a militanței și agitație pentru controlul campusurilor în detrimentul excelenței academice”.
Un alt aspect pe care consilierul madrilen a subliniat este participarea studenților la pregătirea și implementarea planurilor de studii și a ghidurilor didactice, ceea ce reprezintă „un atac la adresa autonomiei universitare, a libertății academice și a oricărui tip de logică”.
Lipsa planului financiar
În ceea ce privește finanțarea, Ossorio a reamintit că LOSU estimează bugetul universităților publice la 1% din PIB-ul fiecărei regiuni, aspect care ridică serioase îndoieli întrucât documentul ca roagă-te din memoria economică. „Mi-e teamă că se va întâmpla ca în ocazii anterioare, când Guvernul a anunțat deja îmbunătățiri pentru care au ajuns să plătească comunitățile autonome”, a explicat el. De asemenea, a pus sub semnul întrebării acest sistem, pentru că cei cu cel mai mare PIB vor aloca mai mulți bani, iar cei cu cel mai mic vor dedica mai puțini, ceea ce va crea „inegalități între regiuni”.
În în acest sens, se face referire și la articolul care precizează că vor fi luate în considerare nevoile unice ale comunităților cu o limbă cooficială. „Nu suntem mulțumiți că se generează credite și avantaje pentru cei care încalcă legile și hotărârile judecătorești, în timp ce cei dintre noi care respectăm regulile sunt lipsiți de ele”, a subliniat el, pentru a critica faptul că proiectul de lege evită să menționeze spaniolii ca un limbaj comun, care „lasă ușa deschisă excluderii sale în campusurile anumitor comunități autonome, dăunând pregătirii și competitivității studenților.”
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al administrația regională a denunțat „complexele politice învechite” ale legii privind universitățile private, din care se fac judecăți de valoare cu privire la numărul lor și o presupusă lipsă de calitate, „ceva absolut fals”.
Sursa: Comunitatea Madrid – 25 Comunitatea Madrid respinge noua Lege de stat privind sistemul universitar pentru sprijinirea politizarea campusurilor