#Madrid –
Comunitatea Madrid sărbătorește a 20-a aniversare de la crearea și dezvoltarea Bibliotecii sale digitale, un proiect creat de Executivul regional pentru a disemina și împărtăși bogăția importantă a patrimoniului bibliografic al regiunii.
Munca de digitizare a acestor colecții a început cu manuscrise, cărți tipărite, periodice și cartografii istorice din secolele XVI-XX, care au dat naștere acestei resurse în 2003. De atunci, noi seturi documentare au fost încorporate anual pentru a îmbunătăți conservarea, diseminarea și accesibilitatea online.
În plus, oferă posibilitatea de a descărca în diferite formate digitale pentru reutilizare și oferă un link către resursele care sunt disponibile pe Internet. Acest lucru favorizează transmiterea acestui patrimoniu întrucât Biblioteca este amplasată acolo unde se află utilizatorul. Acest lucru face posibil ca documentele să-și lase depozitele și conținutul lor să fie accesibil oricui și oriunde, atât pentru reelaborarea informațiilor sau pentru a deschide noi linii de cercetare, cât și pentru distracție și distracție.
Conținutul său este considerat universal în ceea ce privește originea și vârsta și, în consecință, poate fi relevant pentru toți cetățenii, și nu numai pentru cei aflați sau interesați în Madrid.
În acest spațiu se află manuscrise digitalizate, tipărite, publicații periodice, hărți, afișe, desene și cele mai diverse colecții bibliografice. Majoritatea sunt lucrări fără drepturi de autor, cu o cronologie largă, din secolul al XV-lea până în secolul al XX-lea, ușor accesibile și pe subiecte care variază de la literatura clasică la literatura științifică, cărți de călătorie și muzică, cu dedicație specială pentru tot Madridul.
Cooperare instituțională pentru îmbogățirea colecțiilor
Cooperarea instituțională a fost cheia pentru îmbogățirea colecțiilor. Din acest motiv, începând cu anul 2008 a devenit posibilă colectarea înregistrărilor sale prin agregatorii de conținut Hispana, Europeana și alte depozite internaționale. Astfel, în 2011, au început să fie încorporate fonduri de la alte instituții precum Fundația Universitară Spaniolă, Fundația Lázaro Galdiano, Academia Regală Spaniolă, Academia Regală de Istorie sau Institutul Cardenal Cisneros.
În aceeași linie de colaborare, proiectul a fost întreprins pentru integrarea Catalogului Colectiv al Patrimoniului Bibliografic al Madridului în această resursă digitală, care are spațiu propriu din 2022 și a cărei pregătire este inclusă în Legea cu privire la cărți, lectură și recent aprobată. Patrimoniul bibliografic al Comunității Madrid. Obiectivul este inventarierea și descrierea materialelor depuse în bibliotecile din regiune, fie că sunt deținute publice sau private.
Mai mult, promovează conservarea, cercetarea, îmbogățirea, diseminarea și distracția tuturor acestor materiale, dintr-o perspectivă actuală, stabilindu-și referința în Biblioteca Regională din Madrid ca coordonator și supraveghetor al tuturor acțiunilor de protecție a acestuia.
Mai multe informații pe site-ul Biblioteca digitală din Madrid
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid sărbătorește cea de-a 20-a aniversare a Bibliotecii sale digitale, creată pentru a disemina și a împărtăși bogăția patrimoniului bibliografic al regiunii