Comunitatea Madrid a prezentat astăzi cea de-a șaptea ediție a programului său educațional Arheologi pentru o zi, activitate organizată de Ministerul Culturii, Turismului și Sportului în cadrul Planul Regional de Educație pentru Patrimoniu. Anul acesta atelierele, care sunt gratuite, se vor desfășura în perioada 18 în iunie și 18 în septembrie.
Viceministrul Culturii și Turismului, Daniel Martínez, a prezentat la Parcul Arheologic Orașul Roman Complutum din Alcalá de Henares, o activitate care este deja clasică și care, de la punerea în funcțiune, a avut mai mult de 12. 400 participanți. Anul acesta sunt oferite 2.356 locuri –1.000 mai mult decât în ediția precedentă– și pentru a participa este necesar să se efectueze , de mâine, miercuri 8 iunie, preînscriere. Cei interesați se pot înscrie prin web: www.comunidad. madrid/ cultura/patrimoniul cultural
După cum a explicat Martínez, scopul este de a „sensibiliza și instrui participanții și familiile lor cu privire la lucrările de cercetare arheologică, cu un obiectiv principal: a învăța să conservăm, să valorifice și să se bucure de bogatul patrimoniu cultural al țării noastre”. .
Atelierele, care se adresează copiilor între 8 și 14 ani, constau în tinerii ucenici ai acestei discipline înțelegând fazele și metodologia folosită într-un proces complet, de la localizarea unui depozit până la trimiterea materialelor la muzeu.
Programul are loc din nou la două dintre cele mai remarcabile situri din Comunitate: La Cabilda, în Hoyo de Manzanares, și Parcul arheologic al orașului roman Complutum, în Alcalá de Henares. Pentru celebrarea acesteia, Comunitatea are colaborarea consiliilor orășenești din ambele orașe, care, în paralel, au introdus oferta de activități în școlile și institutele lor.
Cu Arheologi pentru o zi , participanții vor activ se lucrează în toate aspectele legate de această disciplină, timp de aproximativ două ore și jumătate.
Ziua va începe cu o vizită de jumătate de oră la locul ales. Acolo vor fi prezentate cele mai interesante aspecte ale vestigiilor păstrate și va fi explicat procesul de săpătură. În continuare, participanții vor merge la săpătura recreată în acest scop, care permite munca simultană a echipei. Când vor termina această fază, se vor lucra cu sedimentul extras, etichetând, documentând, fotografiand și desenând cele mai importante resturi.
Pe parcursul întregii activități, amplasarea siturilor arheologice. si problemele acestora, metoda, instrumentele folosite, abordarea unei sapaturi si interventia unor echipe multidisciplinare pentru realizarea diferitelor lucrari.
La final, materialele vor fi prelucrate, datarea si clasificarea ramasitelor. Se vor identifica plantele și fauna, se va simula procesul de restaurare a ceramicii extrase și se vor pregăti probe pentru analiză în laborator, explicându-se procesul de depunere a materialelor. Atelierul se încheie cu interpretarea site-ului pe baza probelor găsite.
Complutum, Orașul Roman
Situat în câmpia fertilă a Henaresului Râul, Complutum, originea actualului Alcalá de Henares, a fost unul dintre principalele orașe romane din interiorul Spaniei. Cu aproape 37 hectare de întindere, forumul a ocupat centrul, în urma amenajarea tradiţională a oraşelor romane. În jurul său erau amplasate clădirile cu funcții administrative, judiciare, comerciale și religioase.
Casa de los Grifos, una dintre cele mai remarcabile clădiri din oraș, a fost distrusă ca urmare a unui incendiu în jurul anului 215 AD În cazurile interioare aproape toate tablourile decorative , în care apar reprezentări arhitecturale, vânătoare, divinități și ființe mitologice, precum perechea de robinete care dau numele casei.
Arheologia socială în consiliu
La rândul său, situl arheologic La Cabilda este situat în zona de agrement cu același nume, într-un spațiu natural lângă centrul urban Hoyo de Manzanares, care este departe 37 la kilometri de Madrid și face parte din Parcul Regional Cuenca Alta del Manzanares.
Este un site viu, care este excavat în fiecare an și din care arheologii, cu colaborarea voluntarilor, scot la lumină în fiecare campanie noi date care ajută la înțelegerea mai bună a cum ar fi viața în acest sat vizigot datând din secolul al VII-lea d.Hr.
Din anul 400 Comunitatea Madrid a promovat campanii de excavare in aceasta locatie. Acestea au fost realizate în cadrul proiectelor de arheologie socială care au participarea directă a voluntarilor, atât rezidenți din Hoyo de Manzanares, cât și cei interesați de cercetarea arheologică.
Pe parcursul acestor ani – între și 2021–, un total de au făcut parte din ei voluntari , cu profiluri foarte diferite atât ca vârstă, cât și ca ocupație, de la 18 la 18 ani și de la sociologi la fotografi, directori de inginerie pensionari și studenți, printre alții.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid sărbătorește o nouă ediție a Arheologi pentru o zi, care anul acesta are mai mult de 2.257 locuri libere