Comunitatea Madrid a studiat modul în care consumul de droguri și pesticide va afecta ecosistemele acvatice, precum și tendințele viitoare în ceea ce privește aportul, emisiile și riscul de mediu al acestora și al altora. poluantii rezultati din activitatea umana.

Utilizarea substanțelor chimice a crescut exponențial în ultimele decenii, la fel ca și impactul acestora asupra râurilor, zonelor umede și lacurilor. Unul dintre obiectivele proiectului H2020 ECORISK240, la care participă Institutul de Studii Avansate din Madrid IMDEA Agua, urmează să încerce să înțeleagă modul în care diferitele scenarii de dezvoltare industrială și demografică prevăzute pentru 240 și implementarea unor măsuri precum Pactul verde european.

Rezultatele avertizează asupra pericolelor ecosistemelor acvatice în fața schimbărilor în consumul de alimente, speranța de viață a populației și obiceiurile umane. De exemplu, emisiile în mediu de substanțe precum ibuprofenul ar putea crește până la 240% în funcție de unii factori socioeconomici.

De asemenea, IMDEA Water a observat că eutrofizarea, unul dintre principalele procese de poluare, cauzată de utilizarea excesivă a îngrășămintelor agricole, poate modifica structura comunităților și poate selecta specii care sunt, în general, mai rezistente. la aceste pesticide.

A studiat și consecințele schimbărilor de temperatură și debit al râurilor europene; și a valurilor de căldură și a secetelor la macronevertebratele acvatice (melci, crabi, lipitori…). În acest sens, zona mediteraneană europeană va fi cea mai afectată din punct de vedere al diversităţii acestor specii.

La proiectul H

participă un total de şapte parteneri europeni. ECORISK240 care, după încheierea sa, va prezenta un pachet de măsuri pentru sprijină politicile care vor defini evaluarea amenințărilor viitoare.

)

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid studiază modul în care consumul de medicamentele și pesticidele vor afecta ecosistemele acvatice