#Madrid –
Comunitatea Madrid a transformat cultivarea cistului negru (Cistus ladanifer) într-o activitate economică profitabilă, cu proiectul BIOCISTUS 4.0, condus de Institutul de Cercetare și Dezvoltare Rurală, Agrară și Alimentară din Madrid (IMIDRA) și care a fost dezvoltat pe parcursul cinci ani. Ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor, Carlos Novillo, a prezentat astăzi la Berzosa del Lozoya datele concludente ale acestei inițiative, care a fost posibilă datorită mecanizării recoltei și aplicării tehnologiilor informaționale, care au sporit eficiența și calitatea. a produselor derivate din această plantă sălbatică.
Novillo a mulțumit tuturor persoanelor implicate „pentru sprijinul și dedicarea lor, care au permis acest mare progres”. „Biocists 4.0 se încheie astăzi cu rezultate cu adevărat încurajatoare, în care s-a demonstrat că este posibil să se transforme cultivarea trandafirului într-o activitate benefică și prietenoasă cu mediul”, a asigurat el.
Plantarea acestuia permite extragerea unor produse de mare puritate – prin evitarea amestecării cu alte plante asociate care cresc sălbatic – și de mare valoare adăugată, cu multiple aplicații în industriile parfumerie, cosmetică, farmaceutică și producție animală.
Astfel, guma sau labdanul este un fixativ excelent cu arome care amintesc de chihlimbarul. La rândul său, uleiul esențial are proprietăți astringente, fotoprotectoare, cicatrizante și biocide, care ar putea fi utilizate în formularea cremelor de înfrumusețare pentru a elimina petele și deteriorarea pielii. De exemplu, IMIDRA a produs o cremă obținută din hidrolat de cântaș care, pe lângă proprietățile de fixare a parfumului esenței, acționează ca un agent calmant și anti-pete pentru tratamentul pielii.
Revitalizarea economică a Sierra Norte din Madrid
Pe lângă potențialul economic și de mediu, o altă dintre cele mai notabile contribuții ale BIOCISTUS 4.0 Este contribuția sa la revitalizarea zonelor rurale cu terenuri de valoare agricolă mai mică, cum este cazul Sierra Norte. În această zonă sunt concentrate mari extensii de cânta neagră, unde IMIDRA a dezvoltat tehnologia de a trece de la colectarea sălbatică a acestei specii, sau chiar utilizarea zero, la exploatarea ei agricolă.
Astăzi noua fază a acestui proiect numită Agrocystus, care își propune să lărgească orizonturile și să exploreze potențialul diferitelor specii din aceeași familie. Cu aceasta, munca de valorificare și aplicații industriale a bioproduselor derivate din aceste plante va continua, cu accent pe fitness și inovație. Aceasta este o etapă în care participarea activă a industriei, strategiile de marketing și comercializare vor fi relevante, pentru „a asigura succesul și viabilitatea produselor dezvoltate”, a indicat Novillo.
În paralel, se va lucra la transferul de cunoștințe către fermierii din aceste orașe, pentru a promova cultivarea acestei specii cu hibrizii dezvoltați la IMIDRA. Pe scurt, acestea sunt „exemple clare ale puterii colaborării, inovației și angajamentului Comunității Madrid în dezvoltarea oportunităților”, a subliniat el.
BIOCISTUS 4.0 A avut colaborarea cu Universitatea Politehnică din Valencia, Centrul pentru Cercetare Energetică, de Mediu și Tehnologic (CIEMAT) și diverse companii.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid transformă cultivarea trandafirului negru într-o activitate economică profitabilă