#Madrid –
Comunitatea Madrid a fost un pionier în Spania în utilizarea terapiei de Medicină Nucleară pentru a trata cancerul de piele non-melanomic. Acest tratament, dezvoltat la Spitalul Public Universitar 12 de Octubre, este o rășină care adăpostește un radiofarmaceutic împotriva acestei patologii oncologice.
Aceasta este o alternativă pentru pacienții cu anumite caracteristici care nu sunt candidați pentru terapiile convenționale. Tehnica are puține efecte adverse și rate ridicate de răspuns pozitiv. La fel, această procedură este o procedură ambulatorie și nu necesită anestezie, ceea ce o face foarte utilă pentru acest profil de pacienți, majoritatea vârstnici.
Constă în aplicarea unui strat subțire de rășină marcat cu radiofarmaceutic Rhenio-188, care acționează la contactul cu leziunea. Fiecare persoană primește doza radioactivă calculată în mod personalizat. Se administreaza intr-o singura sedinta si este nedureroasa, cu ajutorul unui aplicator asemanator unei pensule pe un pansament transparent care acopera leziunea, urmand intotdeauna masurile de protectie radiologica.
Pacientul trebuie doar să aștepte să treacă timpul calculat – de obicei între 30 și 180 de minute în medie – și este externat imediat, necesitând doar îngrijire de hidratare și protecție solară în zona leziunii.
Terapia a fost aplicată pentru prima dată în luna iunie a acestui an la două persoane care, după trei luni de urmărire, au răspuns satisfăcător și în prezent nu au nicio dovadă de boală. Mai mult, nu au experimentat toxicități derivate din acesta, alături de un rezultat estetic foarte bun.
Acest proces consumă mai puține resurse spitalicești, are puține efecte adverse și rate ridicate de eficacitate. Studii recente arată rate minime de recidivă, făcând-o o tehnică cu eficacitate similară sau chiar superioară intervenției chirurgicale, care este tratamentul standard. Administrarea acestuia este asumată de profesioniști din cadrul serviciului de Medicină Nucleară al acestui Spital, în strânsă colaborare cu serviciul Dermatologie, care este responsabil de selecția candidaților și planificarea.
Despre studiu
Încorporarea acestei tehnologii își are originea în experiența acumulată de profesioniști de frunte ai Serviciului de Medicină Nucleară din 12 Octubre. Echipa a evaluat eficacitatea răspunsului la această terapie, rezultatele estetice și toxicitatea la 47 de pacienți tratați la Spitalul Sant’ Orsolla-Malpighie din Italia. Aceste date au fost prezentate la Congresul Național al Societății Spaniole de Medicină Nucleară și Imagistica Moleculară în 2022.
Centrul reprezintă un alt exemplu al strategiei de ultimă oră stabilită de acest spital din Madrid în încorporarea de noi proceduri în portofoliul său de servicii, de dragul eficienței în utilizarea resurselor și îmbunătățirea calității vieții.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid, un pionier în Spania în utilizarea terapiei de medicină nucleară pentru tratamentul cancerului de piele non-melanomic