#Madrid –
Managementul Asistenței Primare face parte din proiectul IMPaCT
Managementul de asistență medicală primară a Serviciului de Sănătate din Madrid a început un studiu pentru a analiza starea de sănătate a 20.000 de cetățeni ai regiunii cu vârste cuprinse între 16 și 79 de ani în următorii 20 de ani, care va servi la avansarea medicinei de precizie și la oferirea de tratamente personalizate în viitor în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Acesta este macroproiectul național „Cohort IMPact”, la care vor participa 200.000 de persoane din serviciile de sănătate ale tuturor comunităților autonome, în coordonare cu Institutul de Sănătate Carlos III al Ministerului Științei și Inovării, pentru a studia cauzele bolii. și să știe cum să le prevină. Populația va fi selectată prin contact telefonic dintr-un eșantion reprezentativ și aleatoriu al zonei de influență a centrului de sănătate.
Posibilitatea de a avea o evidență dinamică a datelor individuale și populaționale, clinice, genetice, epidemiologice și obiceiuri de viață, va face posibilă construirea de modele predictive ale bolii și identificarea inegalităților în sănătate.
În regiunea Madrid, acest studiu a început pe 21 martie la Centrul de Sănătate General Ricardos din cartierul Carabanchel, din capitală, unde a fost instalat primul Laborator IMPaCT din Madrid cu echipamentul necesar pentru efectuarea examenului fizic și a testelor complementare. Este de așteptat ca Centrul de Sănătate María Montessori, din Leganés, să fie în curând încorporat în proiect, ajungând la cinci unități de asistență primară comunitară participante.
Proiectul IMPaCT Cohort va colecta informații de la cetățeni prin chestionare, examinări fizice, teste fiziologice și analize de biomarkeri în probe biologice, care vor fi efectuate în fiecare centru de sănătate.
Cei 20.000 de oameni din Madrid care vor participa la studiu vor fi recrutați progresiv în următorii cinci ani din cele cinci centre de sănătate participante din Comunitatea noastră. În prima fază, fiecare participant va fi convocat de trei ori. La prima vizită, cetățeanul semnează consimțământul informat și completează un amplu chestionar pentru a analiza rolul jucat de determinanții biologici, de mediu și sociali în originea principalelor boli și probleme de sănătate din țara noastră. În următoarele programări, participanții sunt supuși unei extracție analitică de sânge, urină și unghii (pentru a studia acumularea de metale) și un examen fizic cu numeroase teste precum examinări antropometrice pentru măsurarea activității fizice, monitorizarea tensiunii arteriale, teste de capacitate aerobică, auzului și cognitiv. printre alții.
Echipa multidisciplinara de cercetare
În Comunitatea Madrid, proiectul este condus de Managementul Asistenței în Asistență Primară, iar investigatorul principal este dr. Isabel del Cura, șeful Unității de Cercetare în Asistență Primară, care coordonează inițiativa împreună cu Dr. Teresa Sanz, membru al Unității. .
IMPaCT se bazează pe o echipă mare de cercetare multidisciplinară coordonată din Unitatea de Cercetare formată din profesioniști din centrele de sănătate ale „NODOS” sau nuclee participante, Juan Antonio López, Rodrigo Medina și Marisa Rogero; de Management Information Systems, Antonio Díaz și Tamara Alonso, și cercetătorii angajați pentru proiect: Aitana Toledo, Elena Valera, Juan Carlos Álvarez, Mónica Carnicero și Laura Jaurena. De asemenea, are un Comitet autonom prezidat de Managerul de Asistență Primară, Almudena Quintana Morgado, și în care colaborează departamentele de îngrijire, departamentele de Sisteme Informaționale și Lucrări și Infrastructuri de Asistență Primară.
Pentru munca de teren, cinci cercetători au fost angajați, prin fondurile proiectului, de către Fundación de Investigación Biosanitary de Atención Primaria de la Comunidad de Madrid (FIIBAP), fiind managerul economic al proiectului Pilar Losantos.
Proiectul IMPaCT este coordonat de Consorțiul Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER) prin Zona sa de Epidemiologie de Sănătate Publică (CIBERESP), iar principalul cercetător al proiectului este Marina Pollán Santamaría, director științific al CIBERESP și cercetător la National Centrul de Epidemiologie al Institutului de Sănătate Carlos III.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea participă la un studiu național cu 20.000 de locuitori din Madrid în următorii 20 de ani care va determina tratamente medicale personalizate